Moja knjiga

Jovica Krtinić, novinar i bibliotekar, govori o tome zašto voli zbirku pesama Milutina Bojića. Jedan od najdarovitijih pisaca srpske književnosti, Milutin Bojić, ostavio je iza sebe obimno i značajno delo, iako je živeo svega 25 godina. Za života je objavio dve knjige stihova (1914, 1917), poemu ''Kain'' (1915), dramu ''Kraljeva jesen'', izvedenu u Narodnom pozorištu (1913), i velik broj književnih i pozorišnih prikaza. U rukopisu je ostavio šest drama, kao i fragmente velike poeme o stradanju srpskog naroda '' Večna straža''.

Već u prvim pesmama Milutin Bojić (1892-1917) se ispoljio kao pesnik životne radosti, čulne strasti i volje. U čitavom nizu pesama on skoro zagrcnutim glasom peva o opojnosti života i čulnih uživanja. I tamo gde ga je potaklo nezadovoljstvo svetom, njegove reči ne izražavaju očajanje i beznađe nego potrebu za delom, za samopotvrđivanjem i traženjem izlaza. Njegova ratna zbirka ''Pesme bola i ponosa'' ispunjena je melanholičnim razmišljanjima o našoj istorijskoj tragici i gordom uverenošću u veličinu i nepobedivost naroda. U najpoznatijoj pesmi iz te zbirke, ''Plava grobnica'', nacionalna apoteoza, svečana i retorična, stapa se s lirskom vizijom mira plavih morskih dubina.

Jovica Krtinić je novinar i bibliotekar, direktor biblioteke ''Milutin Bojić'' u Beogradu, predsednik Društva srpskih rodoslovaca ''Poreklo'', i urednik sajta ''Poreklo''. Čućemo kako se naš sagovornik sreo sa poezijom Milutina Bojića, kako ju je doživeo u tom prvom susretu, i šta mu ona u životu znači. Budući da se Jovica Krtinić bavi i rodoslovljem, čućemo zanimljive podatke vezane za poreklo Milutina Bojića.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво