Sedmica

Dve Nobelove nagrade za književnost i mnogo više suprotstavljenih reakcija. Zašto je književno priznanje postalo kontroverzno? Da li je literarni kvalitet Petera Handkea prevladao nad politikom? Šta nam svojim delom i aktivizmom poručuje Olga Tokarčuk?

Nobelov komitet je ove godine dodelio dve nagrade za književnost. Dobitnici su Olga Tokarčuk iz Poljske za 2018. i Peter Handke iz Austrije za tekuću godinu. Najprestižnija svetska nagrada nije bila objavljena zbog ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za
seksualno uznemiravanje i curenje informacija.

Kontroverze nisu izostale ni posle ove dodele, budući da značajan deo književne i političke javnosti smatra da Peter Handke ne zaslužuje priznanje, pre svega zbog pozitivnog odnosa prema vlastima SR Jugoslavije tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

O preplitanju književnosti, politike i aktivizma, ali i odvajanju dela od postupaka pisaca, za "Sedmicu" govore Dragana Kovačević, urednica i novinarka Radio Beograda 2, Bojana Denić, prevoditeljka, pisci Dragan Velikić i Slobodan Despot.

Urednik i voditelj je Nikola Denčić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво