Zabavnik

Nikolaj Petrovič Krasnov, arhitekta ruskog carskog dvora, rođen je 1864- te godine, studije slikarstva, vajarstva i arhitekture završio je na Moskovskom umetničkom učilištu 1885- te, a već tri godine kasnije dobio je zvanje gradskog arhitekte na Jalti na Krimu. Tamo je gradio velelepne objekte za plemstvo i ugledne građane, a na Jalti je projektovao i dvorac „Livadija“, letnjikovac cara Nikolaja I. Malo pre izbijanja Oktobarske revolucije dobio je najviše stručno zvanje - postao je akademik.

Bežeći od revolucije i komunizma, poput velikog broja Rusa našao je, zahvaljujući politici kralja Aleksandra Karađorđevića, utočište u Srbiji. Sa 35 godina plodnog rada za sobom, u Ministarstvu građevina 1922. postao je inspektor Arhitektonskog odeljenja, i tu je radio narednih 17 godina, sve do smrti.  

 

U Zabavnikovoj muzičkoj kutijici ove nedelje se nalazi nekoliko pesama koje su slavni pevači odbili, a one su kasnije postale neverovatni hitovi. Počećemo od pesme "Golden Years"  koju je Dejvid Bouvi napisao 1975. godine i ponudio je Elvisu Prisliju koji ju je odbio. Na kraju je sam Bouvi snimio i ona je bila na samom vrhu najslušanijih pesama, i danas je ostala evergrin hit.

 

Svet sporta vekovima pleni pažnju navijača i mnogi rekordi pažljivo se beleže i analiziraju. No, u tom ludom i zabavnom svetu postoji i niz zanimljivosti koje ne znaju ni najzagriženiji ljubitelji određenog sporta.

Golf je bio zabranjen u Škotskoj od 1457. do 1502. Vlasti su želele da osiguraju da Škoti ne gube vreme dok traju pripreme za odbranu od invazije Engleza. Golf je i jedini sport koji je odigran van Zemljine kugle: Alan Šepard udario je lopticu za golf na Mesecu 6. aprila 1971. godine.

 

Urednik i voditelj: Milena Šiškin.
Muzički urednik: Dragomir Stanojević.  

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се