Novosti dana

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" otvoren je u Mramorku kod Kovina. Vetropark sa 57 turbina i snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113 hiljada domaćinstava i umanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je novi vetropark simbol uspeha, progresa i prosperiteta koji jedna zemlja može da napravi. Vučić je na svečanom otvaranju rekao da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina. "Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina", rekao je Vučić. On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orjentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Predsednik Vučić izjavio je da je razgovor sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, bio ozbiljan, otvoren i odgovoran i da je to sve što može da kaže. "Za razliku od drugih političara, nisam tako velike pameti da bih mogao da vam pričam velike priče, volim da prođe određeno vreme, da razmislim, da vidim šta mi je činiti po nekim pitanjima", rekao je Vučić novinarima u Kovinu.

On je rekao da Prištini "nisu dobrodošli" Srbi koji žele prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji, da je to bilo tako i u vreme premijerskog mandata Ramuša Haradinaja, a da je još izraženije kod Aljbina Kurtija, te da to nije dobra poruka za Srbe na Kosmetu. Vučić je istakao da će biti teško za Srbe ako se ne ukinu prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Nobelovu nagradu za mir za 2019-tu godinu dobio je premijer Etiopije Abij Ahmed zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom. U obrazloženju Švedske kraljevske akademije se navodi da je Ahmedu Nobel dodeljen zbog napora na postizanju mira i medjunarodne saradnje. Etiopija i Eritreja su obnovile saradnju u julu prošle godine, posle višegodišnjih sukoba. Nagrada vredna 900 hiljada dolara biće uručena 10-og decembra u Oslu.

Ukupno 677 polaznika 19-te i 20-te klase Centra za osnovnu policijsku obuku primljeno je u radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministar Nebojša Stefanović poručio im je da oni danas postaju nova snaga srpskog MUP-a. Istakao je da 42 hiljade ljudi u sistemu MUP radi da naša zemlja bude mirna, stabilna i bezbedna.

Na svečanoj promociji, ispred Palate Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, uz svečani defile najboljima su uručena priznanja na osnovu rezultata obuke, prakse i završnog ispita.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво