Vreme sporta i razonode

Tijana Nikolić, naša današnja gošća, bavi se se ronjenjem na dah od 2010. godine i iza sebe ima veliki uspeh koji je postigla svojim radom, odricanjima i ljubavi prema ovom jedinstvenom sportu. Nosilac je mnogobrojnih medalja, pehara, nacionalnih rekorda i član je ronilačkog kluba "Sebastian" iz Beograda. U njenoj biografiji, pored ostalog stoji - 19 nacionalnih rekorda, titula sportiste godine, bronzana medalja sa svetskog prvenstva, instruktor i sudija. 

Srbija je ekipni vicešampion Evrope u konkurenciji takmičara do 17 godina, ovu titulu stekla je nedavno na prvenstvu održanom u Poljskoj. Badminton je sport koji je širom sveta u ekspanziji, najveća svetska takmičenja jednostavno ostavljaju posmatrače bez daha. Iako na prvi pogled jednostavan, ovaj sport je izuzetno fizički zahtevan. Naši gosti ovog popodneva su Mihajlo Tomić, član Badminton kluba Beograd i srpskog tima koji je postao drugi na Starom kontinentu, inače jedan od najperspektivnijih takmičara Evrope, zatim Nikola Mijačić, pomoćni trener reprezentacija Srbije u badmintonu i glavni trener Badminton kluba Beograd, koji sem Tomića, trenira još nekoliko istinskih bisera ovog sporta, kao i Andreja Andrić, generalni sekretar Badminton saveza Srbije.

Ovo je emisija za sve generacije, pa beležimo i izuzetan uspeh atletskih veterana Srbije na Prvenstvu Balkana u Bukureštu. U Srbiju su naši veterani, sa ovog takmičenja, doneli čak 31 zlatnu, 24 srebrne i 31 bronzanu medalju. Oborili su tri balkanska rekorda. Obavljena je i prezentacija Beograda kao narednog domaćina ovog skupa, u dvorani, 7. i 8. marta naredne godine. Veterane Srbije primio je i gospodin Branko Branković, ambasador naše zemlje u Rumuniji. O tome će nam danas pričati Duška Lorbek - Mandić, predsednica Atletskih veterana Srbije.

Ovaj vikend nam je još jednom doneo naglu promenu temperature, još pre nekoliko dana bilo je dvadesetak stepeni manje. Ta vremenska `prevrtljivost` traje bezmalo od marta meseca i malo je onih koji je ne osećaju na svojoj koži, od običnih glavobolja do nekih drugih, težih smetnji. Kako podneti ovaj prelaz, kako se ponašati, šta jesti, kako se oblačiti kada je preko dana vrelo, a ujutru i uveče hladno....to su tek neka od brojnih pitanja koja zanimaju slušaoce,a mi imamo kompetetnu osobu za odgovore, dr Jelenu Bokić koja je lekar na terenu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Njena specijalnost su upravo prevencija i saveti pacijentima, to je- kako kaže doktorka- 80 odsto terapije.

Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u ovogodišnjoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom, ekipnom takmičenju za strelce od 14 do 18 godina. U meču za zlato završnog turnira u Budimpešti, Srbija se sastala sa domaćinom Mađarskom, koja je u izjednačenoj borbi naš tim pobedila minimalnom razlikom od dva boda - 81:79. Veliki uspeh ostvarila je ekipa Srbije u sastavu Kristina Lazarević, Teodora Vukojević, Marko Ivanović i Đorđe Savić. Upravo Kristina Lazarević je naša gošća, uz nju i trener juniorske reprezentacije Ivan Manojlović.

Ragbisti Crvene zvezde odbranili su 13. titulu prvaka u ragbiju 13. U finalu trećeg izdanja regionalne Balkan super lige, još jednom su savladali ekipu Partizana, rezultatom 50-32. Svilajnački polumaraton, trka u kojoj svi pobeđuju, održava se sutra, u nedelju, na ulicama malog, ali retko prijatnog i gostoljubivskog moravskog gradića. Organizator je atletski klub `Duge staze`. Aktuelna prvakinja sveta u karateu u kategoriji do 61 kilogram, reprezentativka Srbije i članica KK `Knjaz` iz Aranćelovca, Jovana Preković, osvojila je bronzanu medalju na Karate 1 Premijer ligi u Moskvi.

Kao i svake subote pratimo razne zanimljivosti i dešavanja iz sveta koji nas okružuje, od sporta i kulture, preko javnog i umetničkog života, manifestacija koje se dešavaju širom Srbije. U toku je 15. međunarodni festival turističkih publikacija `Kofer slova` u Kruševcu. Juče su počeli `Dani Smiljane Mandukić` u `Bitef teatru`. Ovogodišnji 28. festival „Dani Zorana Radmilovića" biće održan u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović" od 18. do 25. oktobra. U sredu, 16. oktobra, u Narodnom pozorištu u Somboru, održaće se premijera predstave "Travnička hronika" u adaptaciji, dramatizaciji i režiji Nikite Milivojevića. Mecosporan i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubica Vraneš pojavila se u punom sjaju, kao nosilac glavne ženske uloge u `Samsonu i Dalili` u Nacionalnom teatru u Bukureštu.

Nova zgrada Pozorišta „Bora Stanković" u Vranju biće svečano otvorena 21. oktobra, posle više od sedam godina rekonstrukcije. U Narodnom pozorištu u Kikindi- premijera predstave „Buba u uhu", po tekstu Žorža Fejdoa, u  režiji Petra Jovanovića, i to 19. oktobra. To je ujedno 337. premijera u radu ovog ansambla. U nekoliko gradova Srbije u toku je osmi po redu `Gete fest`. Klub ljubitelja igračaka, sutra organizuje novo, 70. po redu druženje svojih istomišljenika. U okviru 8. sezone ciklusa koncerata `FMU i Guarnerius nagrađuju`, solističkim nastupom večeras u 20 časova predstavlja se pijanistkinja Danica Dujaković.

U četvrtak, 17. oktobra ,u klubu Udruženja rok muzičara Srbije , U Mutapovoj ulici broj 12, održaće se humanitarni rok koncert. Tradicionalne XII Pozorišne svečanosti `Festival pobednika festivala` održaće se u CKO Rakovica od 15. do 20. oktobra. Ideja vodilja festivala je da se na jednom mestu, jednom godišnje, vide najbolje pozorišne predstave nastale tokom prethodne sezone u Srbiji. O tome nam priča direktorka kulturnog zdanja u Rakovici Marijana Butulija.  

Džez umetnik novije generacije Aleksandar Jovanović Šljuka  predstavlja se, sa svojim prijateljima i istomišljenicima, na svirci koja se dešava večeras u klubu `Soul Society`- Stari BITEF. Festival dramskih amatera sela Srbije održava se od 14. do 22. oktobra u Malom Crniću. U Babušnici je od 18. oktobra `Vurdijada`, poznato takmičenje u spremanju specijaliteta po imenu vurda- postoji više postupaka izrade mlečnog namaza pod ovim nayivom, ali gotovo svi uključuju ceđenje kiselog mleka. U Krupnju se naredne subote održava manifestacija `Plodovi Rađevine`. Sjajni italijanski pevač baršunastog glasa Mario Biondi ponovo je gost našeg glavnog grada, i to samo za ograničeni broj posetilaca, u `Novom Bitef Art kafeu`, 16. oktobra. 

Kamp RTS-a nastavlja svoju misiju i putešestvije. Ekipa Radio Beograda 1 ovog vikenda je u Somboru, grad parkova i zelenila domaćin je finom mladom svetu u okviru velike akcije naše kuće, smotre koja je i ove godine naišla na značajan odjek u svetu atletike, ali i prosvete i medicine, jer tako se deca uče da od malena budu zdrava i prava, a ujedno im se pruža mogućnost da vide prave takmičare, koji se bore za zvanje najboljih u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ove subote javiće nam se sa `Gastro Mag festivala` u Ohridu, odakle sledi uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak, ali i `čašica razgovora` sa njegovim kolegama, takođe asovima gastronomije, iz regiona. Pratimo i sve aktuelnosti i zanimljivosti iz domaćeg i stranog sporta, uz muziku koja je spoj lakih i vedrih nota sa nekadašnjih domaćih festivala i ritmova aktuelnih hitova sa svetskih top- lista. Slušamo i redovnu rubriku `Promenada`, u kojoj vas pozivamo da prošetate do neke od brojnih umetničkih izložbi širom Beograda i Srbije. Nagrade za slušaoce ove subote obezbedili su Dom omladine Beograda, `Akademija` 28 i CKO Rakovica.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.





 

 



 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво