Novosti dana

U Novom Sadu je održan trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Predsednik  Aleksandar Vučić bio je domaćin premijerima dve zemlje Ediju Rami i  Zoranu Zaevu na samitu čija je glavna tema bolje regionalno povezivanje tržišta.  Na sastanku je usvojena Deklaracija o primeni četiri ključne slobode na kojima je zasnovana i Evropska unija: slobodni protok roba, kapitala, usluga i ljudi.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima u kojem učestvuju izaslanik Evropskog parlamenta Knut Falkenštajn, parlamentrane i vanparlamentarne stranke, kao i predstavnici nevladinih organizacija, nastavljen je  u Skupštini Srbije.  Teme današnjih sesija su edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje kampanja političkih stranaka. Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju, DSS-a i radikali, kao ni predsednik SDS-a Boris Tadić, koji je juče napustio dijalog.

Turska vojska i Sirijske demokratske snage, pod vođstvom sirijskih Kurda, vode žestoke borbe u selima na granici između dve zemlje. Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da kopnene snage te zemlje napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije i da je avijacija gađala položaje Kurda. Turska invazija na sirijskoj teritoriji naišla je na osude u svetu,  a na zahtev pet evropskih zemalja, danas zaseda Savet bezbednosti.

Povodom višednevnog štrajka beogradskih taksista ministarka Mihajlović pozvala je na hitno poštovanje zakona. Kaže da "nema rupe u zakonu, da imamo kompaniju koja ga ne poštuje, i da nema razlike između divljih taksista i kompanije CarGo".Istovremeno, CarGo je podneo krivičnu prijavu protiv ministarke Mihajlović jer je, kako tvrde, koristeći svoj položaj, uticala da se po hitnom postupku i bez javne rasprave usvoje izmene Zakona o prevozu, navodi se u saopštenju CarGo.

Priština je, nakon što je onemogućila fudbalere "Crvene zvezde" da igraju utakmicu u Zvečanu, zabranila i igračima Rukometnog kluba "Topličanin" iz Prokuplja da se u Zubinom Potoku sastanu sa domaćinom "Mokrom Gorom" u okviru rukometne Super BE lige Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Priština po svemu sudeći, kako se naglašava, namerava da izolovanjem Srba na Kosmetu izvrši pritisak i na naš narod u pokrajini i na Beograd. Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice da imaju na umu kako su zabrane za ljude i robu u suprotnosti sa samim duhom dijaloga, i da razgovora ne može biti dok  Priština manifestuje nasilje, navodi se u saopštenju.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Tina Amić
 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво