Novosti dana

U ponoć je na Kosovi i Metohiji počela izborna tišina uoči sutrašnjih vanrednih parlamentarnih izbora. Od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih 10 mandata. Za njihovu popunu glasaće se medju kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije Sloboda. Pravo glasa ima preko milion 900 hiljada birača, što je oko 200 hiljada više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu i Metohiji ima žitelja. U srpskim sredinama je registrovano oko 120 hiljada birača. Policija je najavila da će pojačati budnost tokom izbornog dana.Izbore će pratiti kako lokalni, tako i međunarodni posmatrači. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pozvao kosmetske Srbe da sutra glasaju za Srpsku listu. Kako je istakao,to je pitanje jedinstva, opstanka i naše budućnosti na Kosovu i Metohiji.

Još uvek nije poznat razlog jučerašnjeg privođenja ekipe Radio Beograda u južnom delu Kosovske Mitrovice. Naša ekipa privedena je juče popodne u policijsku stanicu Južna Mitrovica i posle šestočasovnog zadržavanja puštena je na slobodu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, povodom hapšenja, ocenila da privremene institucije samouprave u Prištini treniranjem sile prema srpskim novinarima javno iskazuju antidemokratski i šovinistički karakter, ali i nameru da Srbe na Kosovu i Metohiji stave pod "stakleno zvono" i izlože ih informativnoj blokadi.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, drugog dana zvanične posete Srbiji, položio je, uz vojne počasti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Ceremoniji polaganja venca prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i članovi delegacije Republike Jermenije. Nakon polaganja venca, predsednik Sarkisijan je u spomen-knjigu upisao: „Na ovom istorijskom mestu sećamo se svih onih koji su dali živote za svoju otadžbinu".

Sjedinjene Američke Države su ukinule vize Poljacima za poslovni ili turistički boravak u Americi do 90 dana, objavio je predsednik Donald Tramp. Tramp je odluku obrazložio rečima da je dosta Amerikanaca poljskog porekla pokušavalo decenijama da ukine vize i da je on to uradio u njihovu čast. Još samo četiri članice Evropske unije: Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Kipar ostale su u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво