Moja knjiga

Književnik Simeon Marinković govori o tome zašto voli zbirku pesama Branka Radičevića, i zašto se pesmama ove zbirke često vraća. Začetnik srpske romantičarske lirike i jedan od naših najznačajnijih pesnika 19. veka Branko Radičević je stvorio pesničko delo koje je značilo prelomnu tačku u razvoju srpskog pesništva. On je tvorac prave, moderne umetničke poezije na čistom narodnom jeziku i u stilu evropskog pesništva. Bio je sledbenik Vukovih ideja i zagovornik njegove jezičke reforme. Darovit i suptilan liričar, Branko Radičević je umetničku poeziju prožeo mladalačkim duhom, obogatio novom sadržinom i formom, svežim motivima i modernim senzibilitetom. S nesputavanom slobodom, katkad i nestašno, Branko je u pesmama otkrivao svoja osećanja, čežnje, uživanja, slasti, zanose i opijenost životom, ali i svoju tugu i setu zbog prolaznosti.

Simeon Marinković je završio Učiteljsku i Višu pedagošku školu u Kruševcu, Filozofski fakultet u Skoplju, a magistrirao je  i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao učitelj, regionalni prosvetni savetnik, profesor metodike srpskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Nišu, a bio je i savetnik za pitanja obrazovanja u Vladi Republike Srbije. Izdavačku kuću ''Kreativni centar'' osnovao je 1989. godine, gde i danas radi kao glavni urednik. Objavio je veliki broj knjiga za decu i mlade. Za svoje stvaralaštvo dobio je nagradu ''Dositejevo pero'', a za knjigu ''Stilske igre'' nagradu za najbolju knjigu ''Politikinog zabavnika''.


 Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво