Kojekuda

Glas Jelene Bilbija i početni taktovi pesme „Milkina kuća na kraju“, prvi put su se čuli pre 90 godina kao najava za početak redovnog emitovanja programa – tada su postali i zauvek ostali simboli Radio Beograda. Šuštava mutnoća tog snimka pečat je vremena i dokument starine – dokaz, ostavljen svim potonjim generacijama o tome kako je naše društvo (tada sa još uvek veoma živim sećanjima na netom oterane vekovne turske zavojevače) bilo moderno. Jer Radio Beograd je najstariji elektronski medij na Balkanu. U Evropi, samo pola godine pre njega, oglasio se Radio Pariz, a istog dana kada i na našem, čuli su se prvi minuti programa Radio Beča. Kada ovo kažemo, mislimo na još pet godina pre 1929, precizno na 1. oktobar 1924. i na Radio-telegrafsku stanicu Beograd-Rakovica. Tri puta nedeljno, utorkom, četvrtkom i subotom, po jedan sat radio-programa slušala je sve zainteresovanija i brojnija publika, oni koji su imali sreću da sebi mogu da priušte radio-prijemnik i koji su – platili pretplatu.

Ovih dana slavimo 95 godina upravo od tog istorijskog trenutka - emitovanja prvog signala Radio Beograda i, potom, početka programa. Verujemo da svi shvataju da smo sa razlogom i srećni i ponosni. Jer tehnologija i tehnika sve brže napreduju i sad već svakodnevno menjaju i svet i život, ali dobri, stari radio, diskretni član mnogog domaćinstva, i dalje je tu, nije prevaziđen, još manje zaboravljen. A kada kažemo da smo „mi" srećni, ne mislimo samo na one koji programe Radio Beograda stvaraju, već i na sve vas koji ih slušate. Vernost i ljubav prema radiju za mnoge je čak lična i porodična tradicija.

U Požarevcu smo, „kojekuda", srele i upoznale Simeona - Simu Jovanovića, krepkog 73-ogodišnjaka, slavonskog Požarevljanina ili požarevačkog Slavonca - može to s koje god strane hoćete, jer se iz rodnog sela Miljanovac kod Daruvara u prestonicu Stiga doselio pre ravno pola veka. Inženjer po obrazovanju, najviše ipak voli da bude predstavljen kao graditelj TE Kostolac u kojoj je praktično proveo ceo radni vek. Požarevački zet, ali i jedan od osnivača Udruženja za negovanje kulturnih tradicija i običaja Slavonaca u Smederevu... Nekada sportista, a već decenijama sportski radnik vezan za Odbojkaški klub „Mladi radnik", Sima Jovanović je i jedan od onih starih, vernih slušalaca Radio Beograda, koji je program slušao i kada u njegovom selu u Slavoniji - iz kojeg je otišao nošen lošom slutnjom - nije bilo ni struje.

Kako - čućete u priči koju su zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се