Vreme sporta i razonode

Srbija i naše ronjenje prvi put u istoriji imali su predstavnika na Svetskom šampionatu u podvodnoj fotografiji. Vladimir Mladenović, višestruki pobednik na državnim, regionalnim i internacionalnim takmičenjima, predstavljao je Srbiju na takmičenju na Tenerifima, odakle se upravo vratio i prve utiske izneće upravo u našoj emisiji. Žali, kaže, što nije osvojio neku od medalja, ali više od bilo kog odličja govore slike zabeležene u morskim dubinama Španije, koje ekskluzivno najavljujemo na ovom prostoru. Da sva čula uživaju...

Podvodna fotografija, inače, spada u sportsku disciplinu u okviru ronilačkih takmičarskih disciplina kao što su statička i dinamička apnea, podvodni hokej, plivanje sa perajima, orijentaciono ronjenje i mnoge druge ronilačke discipline i veštine pod vodom. Vladimir Mladenović  ronjenjem na dah bavi  se od svoje 16.godine, a profesionalnoj podvodnoj fotografiji posvećuje se 2014. godine. U poslednjih pet sezona ronio je na najatraktivnijim ronilačkim lokacijama na svetu od Kajmanskim ostrvima, ostrvu Boneire, Egiptu, Izraelu, Turskoj, Španiji i Grčkoj, do Hrvatske i Crne Gore. Evo još malo njegovih čudsenih radova sa Svetskog prvenstva u Tenerifima...

Dva meča, dve odlične provere i dve vredne pobede futsal reprezentacije Srbije protiv Holandije na njihovim parketima. Dobra odbrana, ubojit napad i konstatacija da selektor Goran Ivančić može da bude zadovoljan formom svojih izabranika pred oktobarski start u kvalifikacijama (od 23. do 26. oktobra Francuska domaćin turnira, na kome učestvuju, pored `galskih petlova`, još i Srbija, Belgija i Švajcarska) za Prvenstvo sveta. Naši sagovornici, puni impresija, ali i realnih nada za period koji dolazi, trener u stručnom štabu Vladimir Jovanović i tim menadžer Igor Gačić.

I ženska futsal reprezentacija Srbije nastavlja da ispisuje istoriju. Formirana pre nekih godinu i po dana, odigrala je više utakmica u inostranstvu, bila domaćin međunarodnog turnira na kome je zabeležila pobedu za pamćenje, prvu u zvaničnoj biografiji državnog tima, u susretu sa Slovenijom. Devojke vredno i intenzivno rade, očekuju ih novi izazovi, već naredne sedmice. Standardna reprezentativka Tijana Milošević izneće svoja očekivanja i atmosferu u  srpskom ženskom futsal taboru.

U Beogradu će, od 4. do 6. oktobra 2019. godine, po treći put biti održan najveći regionalni sajam fitnesa, velnesa i zdravlja - `BELFIS`. Očekuje se više od 10 hiljada posetilaca iz regiona, koji će imati priliku da, tokom tri dana sajma, osete i dožive pozitivnu energiju BELFIS-a. Različiti programi i sadržaji realizovaće se kroz više od 60 radionica, masterklasova, stručnih predavanja i dešavanja u sedam različitih zona. Takmičenja, revije, testiranja, poligon za funkcionalni trening, radionice sa posebnim programima kao što su pilates, joga, pilates za trudnice, zatim Dečja zona, kao i prezentacije novih svetskih fitnes trendova- svega toga će biti na ovom skupu. Sastavni deo sajma biće i deveti Evropski fitness kongres, koji će okupiti brojne predavače iz zemlje i inostranstva i predstaviti najnovije trendove i aktuelnosti iz sveta fitnesa. Ovu interesantnu manifestaciju iz našeg studija danas će najaviti Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije, kao i Zorana Šijan - Oborina iz Komisije za međunarodnu saradnju Saveza.

Veslački klub Partizan zvanično je postao ovogodišnji ekipni šampion Srbije. Najmlađi Partizanovi takmičari uspeli su da na državnom šampionatu za pionire sačuvaju prednost koji su, u trci za najboljeg u zemlji, napravili seniori, juniori i kadeti crno- belih, na šampionatu održanom krajem juna na Paliću. I ne samo to, pioniri i pionirke Partizana, ovogodišnji pobednici Omladinske lige Srbije, dodatno su uvećali razliku u odnosu na drugoplasiranu ekipu Smedereva, čime su omogućili svom klubu da, sa epitetom "ubedljivo", protrči kao prvi kroz cilj ovogodišnjeg Prvenstva Srbije. U gostima su nam treneri Veslačkog kluba Partizan Rastko Petrović i Dušan Bunčić.

Centar za muziku Kolarceve zaduzbine najavljuje otvaranje ciklusa `Kolarac- tvoj svet muzike`. Reprezentativno kulturno zdanje u svaku novu  sezonu ulazi s jasnim ciljem da opravda zvanje hrama umetnosti, u tome uspeva, jasno je i iz ponude za period koji dolazi. Recimo, u utorak 1.oktobra ocekuje nas nastup legendarnog `Emerson` gudackog kvarteta. I mnogo drugih lepih koncerata i muzičkih dešavanja je pred nama, potvđuje to naša gošća Mirjana Lazarević, urednica muzičkog programa na popularnom i uvek aktuelnom `Kolarcu`.

I ove subote `registrujemo` dešavanja iz sveta koji nas okružuje. Ljubica Bošković, direktorka Turističke organizacije Pećinci, javlja nam se sa treće po redu `Kuruzijade` koja se održava u mestu Ogar, Snežana Pantović sa petog `Dragon Boat` festivala na Adi Ciganliji. Predsednik tekvondo kluba Imperijum Jugoslav Nastasić uključuje se sa velike manifestacije ovog sporta u hali `Pinki`, iz Ohrida nam se u program uključuje Vanja Todorovska, kako bi najavila predstojeći `Gastro Mag festival`. U Valjevu se narednog vikenda održava Festival duvan čvaraka, `Dani ruzmarina` su u Staroj Pazovi, a očekujemo da čujemo Tamaru Klarić i Bogdana Stevanovića, koji su upravo priveli kraju svoju humanitarnu misiju, još jednu u nizu, prevalivši peške 256 kilometara, animirajući usput ljude za pomoć u osnivanju Roditeljske kuće u glavnom gradu, kao doprinos NURDOR-u. 

`Dani Milunke Savić` očekuju nas narednog vikenda u Centru za kulturu `Gradac` u Jošaničkoj Banji. Na Suvoj planini održava se planinska trka `Sokolov put`. `Fest oklagija` dešava se 2. oktobra u Radojevu, međunarodni sajmovi `Lorist` od 3. narednog meseca u Novom Sadu, dok 5. oktobra počinje `Trka za srećnije detinjstvo` u Kikindi. Večeras se održava gala koncert sa svetskih operskih scena, u Operi i teatru `Madlenijanum`, kojim Zoran Todorović obeležava četvrt veka umetničkog rada. U Francuskom institutu u Beogradu održava se izložba pod nazivom` Živeti u Francuskoj`. U organizaciji Kinološkog društva Novi Beograd, 5. oktobra bira se `Naj-njuška Beograda`.

`Indirect Showcase` festival biće održan od 2. do 4. oktobra u Beogradu, na desetak različitih prostora. Održani su 19. `Susreti enigmata Srbije`, za najuspešnijeg je proglašen Zoran Radisavljević iz Novog Sada. Beogradska promocija knjige `Boja beskraja`, autorke Lare Đorđević, biće 3. ovog meseca u knjižari `Delfi`. Sutra uveče na `Kolarcu`, svojim programom i uz goste, koncertno se predstavlja Katarina Radovanović, pobednik međunarodnog takmičenja solo pevača `Lazar Jovanović`. Mini festival etnološkog filma dešava se u Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, a 17. Međunarodni salon stripa je u toku u beogradskom SKC-u. Beogradski zoo vrt dobio je nove stanare - egzotične ružičaste flamingose, koji su se pridružili svojoj jedinoj rođaci u glavnom gradu, očekuju nas i druge prinove na Donjem Kalemegdanu.

Obrenovac je treći put domaćin sportske manifestacije `Combat Night 3`, o kojoj nam priča Ivan Jegorović, direktor Sportsko- kulturnog centra. Sutra u 19 časova u Tašmajdanskom parku očekuje nas `Beactive noć`, koja se u isto vreme održava u gradovima širom Starog kontinenta, u okviru Evropske nedelje sporta. Izložba crteža Milutina Obradovića `Zagubljena pisma` biće otvorena 1. oktobra u Maloj sali Umetničkog paviljona `Cvijeta Zuzorić`. Najavljujemo i otvaranje serije oktobarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, kao i finalno veče 9. međunarodnog festivala drama i serija `FEDIS`. Ansambl `Rošer` ima koncert na sceni Kolarčeve zadužbine večeras, ovaj događaj najavljuje članica sastava Radmila Vardalić. 

Tokom emisije pratimo i aktuelnosti i zanimljivosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Beležimo i rezultate utakmica fudbalskih prvenstava širom Evrope, kao i aktuelne rezultate naših odbojkaških selekcija. Derbi Ling Long Super lige Srbije igra se od 15 časova u Nišu, sastaju se Radnički i Partizan. Od 19 časova igraju Crvena zvezda i Mačva, i jedni i drugi fudbaleri izaći će na teren u majicama koje pozivaju na pomoć malenoj Heleni Gavran. U rubrici `Promenada` preporučujemo nekoliko lepih dešavanja- teatar `Le Studio` kreće sa novom sezonom muzičkih programa, Narodni muzej Požarevca predstavio je preksinoć izložbu grafika Kaspera Božeka `Grafičarev san`, dok je u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra u toku izložba Biblioteke grada Beograda `Bio jednom jedan laf`, posvećene životu i radu Duška Radovića. Zoran L.Pantelić ima izložbu `Matrica naopakog sveta` od preksutra u beogradskoj galeriji `Singidunum`, a grad Vranje i Narodni muzej u ovom gradu 2. oktobra imaju izložbu `Pogled izbliza- Atelje Paje Jovanovića`.

Vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda, naš stalni saradnik Milijan Stojanić dobio je još jedno priznanje- svetska organizacija `Aragala` iz Argentine ponovo ga je proglasila za svog predstavnika iz Srbije, za naredne četiri godine. U to ime, `počastiće` nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи