Kod dva bela goluba

''Zmajev saradnik, Bešević je živeo sve do 1942; epohe su se lomile preko njegove glave; on sopstvenim životom vezuje gusle i avion.'' Ovako počinje studija Radomira Konstantinovića o Stevanu P. Beševiću, koji je bio pesnik, prozni i dramski pisac, satiričar, novinar i konstruktor aviona. Ovom književniku i radoznalom stvaraocu posvetili smo večerašnju emisiju ''Kod dva bela goluba''.

Stevan Bešević (1868-1942) bio je svestrano nadaren i znatiželjan čovek. Privlačile su ga književnost, biologija, filozofija i tehnika. Uređivao je časopis ''Vrač pogađač'', dečije novine ''Naš list'', a tokom Prvog svetskog rata bio je urednik ''Srpskih novina'' koje su izlazile na Krfu. Bio je blizak prijatelj Vladislava Petkovića Disa, o kome je ostavio nekoliko dragocenih svedočanstava. Nakon Disove smrti, Stevan Bešević je u ‘‘Srpskim novinama‘‘ objavio nekrolog pesniku, a potom i pesmu posvećenu pesniku ''Utopljenih duša''.  

Stevan Bešević je pisao pesme za decu, ljubavne pesme, pesme religiozne inspiracije i satirične pesme. Kao pesnik sledio je trag Jovana Jovanovića Zmaja, sa kojim je i sarađivao u listu ''Vrač pogađač''. Bio je okrenut prošlosti i starim, tradicijom proverenim vrednostima - o čemu svedoči i naziv pesničke zbirke ''Sa starih žica''. Zanimljive su Beševićeve satirične pesme, objavljene u zbirci ''U gradu radosti'', u kojima pored satiričnih tonova ima i zanimljivih detalja svakodnevne stvarnosti.

Stevan Bešević je bio radoznao čovek i sanjar. I kao konstruktor avionskih modela, i kao pesnik, on je čitavog života maštao o letu u visine. I možda upravo taj maštarski zanos čini da njegovo stvaralaštvo i danas bude interesantno.

Autor emisije: Vojislav Karanović   


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво