Nedeljom za selo

Zahtevi za subvencije iz 2017. i 2018. godine su isplaćeni, a uveliko se rešavaju i zahtevi iz ove godine. To je u intervjuu za Nedeljom za selo izjavila direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović. Ona je poručila poljoprivrednicima da će subvencije ubuduće stizati pravovremeno i blagovremeno. Rekla je takođe da će do kraja septembra biti raspisan javni poziv za sredstva IPARD-a za meru 1-ulaganje u fizičku imovinu, što podrazumeva opremu, mehanizaciju i traktore. Za evropska sredstva po prvi put će moći da apliciraju i vinogradari, kao i proizvođači konzumnih jaja. U oktobru bi trebalo da bude raspisan i javni poziv za meru 3 koja se odnosi na preradu, a do kraja godine planirana su još dva konkursa za sredstva IPARD-a- za seoski turizam i za tehničku podršku.

Zbog pojave afričke kuge svinja u susednoj Rumuniji, selo Radujevac u negotinskoj opštini proglašeno je ugroženim. Tamo se sprovode preventivne mere, vakcinišu i obeležavaju svinje i dezinfikuju svinjci.

U Srpskom Itebeju kod Zrenjanina, gde je pre desetak dana u jednom gazdinstvu potvrđena afrička kuga, nema novih slučajeva zaraze, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je pozvao meštane tog sela da obavezno prijave svaku sumnju na afričku kugu.

Uprava za veterinu sprovodi intenzivan plan nadzora kako bi se utvrdilo da li eventualno postoji još neko žarište afričke kuge.

Rod jabuka u Srbiji ove godine manji je nego lane, ali je kvalitet plodova veoma dobar. O proizvodnji i plasmanu jabuka, kao o tome zašto voćarstvo više nije moguće bez nauke razgovarali smo sa Živomirom Tomićem iz Vodnja kod Smedereva.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи