Moja knjiga

Gordana Smuđa, pesnikinja i dramaturg, govori o tome zašto voli zbirku pesama ''Jedino sve'' Dželaludina Rumija, kako se prvi put susrela sa ovom knjigom, i koliko joj ona znači.

Mevlana Dželaludin Rumi je bio persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Začetnik je mevlevijskog derviškog reda.  Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama, koji je pisao na persijskom jeziku.  Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na farsiju znači „naš vodič" ili „naš gospodar". U svojoj poeziji, Rumi je izrazio filozofiju koja je uključivala toleranciju prema svim religijskim verovanja, važnost dobrote i dobročinstva, veru u reinkarnaciju i razvojni put duše.

Razigranim i maštovitim stihovima ukazivao je na ograničenja konvencionalnog morala i religije - nagoveštavajući način na koji čovek uz pomoć ljubavi može da prevaziđe religiozne doktrine.

Rumi je strastveno verovao u sposobnost poezije, muzike i plesa i smatrao da su oni put ka sjedinjenju s Bogom.

Gordana Smuđa je objavila knjigu poezije ''Druga mesta'' i knjigu putopisa ''Daljine merene rečima''. Napisala je nekoliko radio-drama koje su realizovane u Radio Beogradu. Autor je dokumentarnog filma ''Beogradska sonata''. Bavi se prevođenjem, piše oglede i eseje.     

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво