Vreme sporta i razonode

Lana Marković je jedina dama u Srbiji koja se bavi visinskim skokovima u vodu, i to sa golemim uspehom. Pre nekoliko dana pobedila je na takmičenju u Višegradu, gde se skakalo sa impresivnog zdanja, mosta Mehmed-paše Sokolovića. Lana se u ranom detinjstvu bavila gimnastikom, parternom i ritmičkom, ali je svoj konačan izbor pronašla u ovom sportu prepunom adrenalina, od koga zastaje dah. Za njom su brojne titule, pehari, šampionska zvanja, posebno po atraktivnosti ističe skokove niz guste i bučne slapove vodopada u Jajcu, sa visine od 18 metara, na glavu. Iako rođena Beograđanka, članica je Kluba ekstremnih sportova Kragujevac, čiji su članovi ove sezone blistali i u Užicu, kao i na nekoliko lokacija širom regiona, posebno na Soči u Sloveniji. Lena, napomenimo, nije zapostavila ni školu - posle srednje Medicinske škole, diplomirala je na Šumarskom fakultetu, namerava da se i dalje usavršava. Prototip osobe kakve promovišemo u ovim našim subotnjim druženjima...

Na Evropskom prvenstvu održanom u gradu Vanta u Finskoj, mlada džudistkinja Nadežda Petrović osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 52 kilograma, stiže u naš studio pravo po povratku s takmičenja. Još jedan dokaz koliko naša zemlja ima istinski bisera, Nadežda je i pre toga imala zapažene rezultate i osvajala brojne trofeje i laskava priznanja, nastupajući za svoj klub Slavija. Samo ove godine osvojila je zlato na juniorskom evropskom kupu u Klužu, zatim zlato na kontinentalnom kupu u Sarajevu, kao i srebro u Berlinu i bronzu u Lajbnicu. U decembru će tek navršiti nežnih dvadeset godina, vreme je na njenoj strani.

Ukoliko, baveći se svojim poslom, advokati moraju da zaborave na emocije i da budu uvek razboriti i pri zemlji, u onim retkim trenucima kada ne rade,  imaju pravo na trenutke slabosti. Takav je slučaj s našim današnjim gostom, u pitanju je pravnik Milanče Miša Miladinović. Čovek od krvi i mesa, s hobijima koji možda nisu svima dostupni, ali će većinu slušalaca - potpisujemo- interesovati kako su prošla njegova putešestvija sa drugarima i kolegama, po predelima više nego interesantnim za priču. Džipovima, motorima i drugim prevoznim sredstvima, Miladinović i njegovi prijatelji Željko Savić Čupa, Slobodan Filipović Fića , kao i Zoran Savić Generalni, Dragan Dupor-Dupor / u motorskom `harli` segmentu putovanja / obišli su svet kojim se ređe ide. danas ćemo čuti tek feo tih atraktivnih priča o lokacijama od čijeg se pominjanja čovek naježi- nekada od miline, često i od same pomisli na opasnosti koje bi se mogle isprečiti.

U emisiji koja i te kako poštuje legende, i na sportskom i muzičkom planu, poseban prostor ustupamo mladima, za koje ekipa emisije proceni da imaju svetlu budućnost. Ni `sadašnjost` Tamare Ristić sa projektom Kezz nije rđava, naprotiv- svoju muziku stvara i izvodi sama, njen muzički izraz je prepoznatljiv po jedinstvenoj kombinaciji savremenog, elektro-organik zvuka i stilizovanog pevanja, inspirisanog izvornom muzikom Balkana, ali i po veoma emotivnoj interpretaciji i jakoj energiji. U poslednjih godinu i po, imala je oko 90 nastupa u zemljama bivše SFRJ, Grčkoj, Albaniji, Nemačkoj, Belgiji, Norveškoj, učesnik je brojnih regionalnih kompilacija, stvara primenjenu muziku, ima jedan objavljeni album i novi singl `Nasmejan`, koji je već pobudio pažnju širom regiona.

Mađarska scena je u fokusu osmog izdanja beogradskog world music festivala `Todo Mundo`, koji će biti održan od 29. seprembra do 3. oktobra. Negujući ovakav vid prezentovanja muzike svih kontinenata, u želji da makar notama možemo da probamo da naučimo ljude širom sveta da šire pozitivne vibracije, u goste smo pozvali Bojana Đorđevića, direktora festivala. `Todo Mundo` je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, RTS, kao i Collegium Hungaricum, Halmas Béla Program, Music Norway. Programi će biti održani na Kolarcu, Studentskom kulturnom centru i kultnom Studiju 6 Radio Beograda.

Emisija `Vreme sporta i razonode` veoma neguje odnose sa ustanovama koje već godina intenzivno sarađuju sa ovim programskim sadržajem Radio Beograda 1. Među njima je i `Galerija 73` sa beogradskog Banovog brda, koja je istinski hram kulture već godinama, predstavljajući sve vrste umetnosti. Direktorka Mirela Pudar sa saradnicima nedavno je u pravom svetlu predstavila Beograd i Srbiju gostovanjem u Puli, još se nisu slegli pozitivni utisci ni sa predstavljanja u Skoplju, a već se pripremaju nove `ture` u regionu, ali i uzvratne posete `ljudi od umetnosti` iz regiona. Skrenućemo pažnju i na aktuelnu izložbu u ovom zdanju, pod nazivom `Sviraj frulo, svirala dugo`, u okviru `Dana međunarodne baštine`, čiji je autor Milivoje Mišo Rupić, ugledni umetnik rodom iz Dučićevog Trebinja.

Kao i svake subote, naš porodični magazin `registruje` dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Srbija u tome ima čime da se pohvali, uvek ima lepih dešavanja koja ovaj svet čine lepšim. Međunarodni festival pozorišta za decu počinje sutra u Subotici. Festival pravoslavnog filma `Snažni duhom` dešava se od 25. septembra u Kruševcu. Ovog vikenda obeležavaju se `Dani Rumuna` u Glogonju, a Folklorni festival vojvođanskih Mađara je naredne subote u Senti. `Konji ponovo kaskaju Malom Remetom` je manifestacija koja se 28. septembra dešava u organizaciji udruženja `Fruškogorski ždrebac`. Udruženje `Poni kutak`, pak, istog dana obradovaće najviše mališane iz Novog Sada i njihove goste, organizacijom `Poni kupa`.

Odbojkaši Srbije igraju sa reprezentacijom Češke utakmicu na Evropskom prvenstvu, dok se podmlađena ženska selekcija naše zemlje sutra sastaje sa Ruskinjama na Svetskom kupu. Na Adi Ciganliji sutra se održava Otvoreno prvenstvo Srbije u triatlonu. Klub košarkaša u kolicima Singidunum organizuje sedmi po redu međunarodni `Trofej Beograda`. Planinarski klub Balkan obeležio je 10 godina uspešnog rada. Festival srednjovekovne kulture `Viteški dani` održava se sutra u Sremskim Karlovcima. Dvadeset treća međunarodna noć slepih miševa počinje večeras u Prirodnjačkom muzeju na Kalemegdanu. U toku je sedmo izdanje `Cirkobalkana` festivala, jedine smotre savremenog cirkusa u Srbiji.   

Bački Breg je domaćin Miholjdanskih susreta, Zrenjanin trodnevnog festivala `Stripolis`, ovog vikenda dešava se i `Good game`, counter strike takmičenje. Najavljujemo i premijeru diplomske plesne predstave Instituta za umetničku igru, u koreografiji, dramaturgiji i režiji Jovane Ikonić. Dvodnevni festival `Etno.com ` biće održan u Pančevu, dok je veče tango muzike zakazano za 25. septembar u maloj sali Centra za kulturu Požarevac. Idemo u susret 52. `Srbija reliju`, start je u petak veče u Vrnjačkoj Banji. Učenici Hemijsko-prehrambene tehnološke škole iz Beograda tokom prošle i ove školske godine učestvuju u `Erasmus+ "Mladi u akciji" (Youth in Action ) projektu pod nazivom "Mladi, recimo DA zdravlju!" ,  cilj projekta je promocija zdrave ishrane i zdravih stilova života kod mladih. Hemijsko-prehrambena tehnološka škola ovaj projekat realizuje kao partner Srednjoj školi iz Slovenske Bistrice iz Slovenije i Tehničko-saobraćajnoj školi Baja Sprije iz Rumunije.  Novi, 69. po redu skup onih koji nikada ne bi da odrastu predviđen je za narednu subotu, 69. Berzu najavljuje predsednik Kluba ljubitelja igračaka Miroslav Žunjić.  

Priznati beogradski muzičar Miško Plavi večeras koncertno predstavlja svoj novi album `Hiljadu osmeha` na sceni `Kolarca`, uz prijatelje i saradnike. U okviru 31. Festivala humora za decu u Lazarevcu svoju `Mnogo šarenu knjigu` predstavio je autor Mirko Marković, sledi i promocija u Biblioteci grada Beograda. `Beogradske horske svečanosti` održavaju se narednog vikenda u našem glavnom gradu. Nova sezona u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu počinje izvođenjem predstave `Smederevo 1941`, spisateljice i rediteljke Ane Đorđević. Jednu od glavnih rola tumači naša sagovornica, glumica Tanja Pjevac.

Tokom emisije čućemo i `Kulturni podsetnik`, sa bogatim ponudom predloga umetničkih izložbi, koje se održavaju širom Srbije. Milijan Stojanić, vitez kulinarstva, i ovoga puta pripremio nam je recept za sladokusce. Bogatu sportsku ponudu zaokružićemo najsvežijim informacijama iz domaćeg i međunarodnog sporta, uz `nadgledanje` rezultata na utakmicama aktuelnih fudbalskih šampionata.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара