Talasanje - Šetnja

Neke procene su da do 2025. godine tržište litijumske sirovine može biti vredno 20 milijardi dolara, a da se do 2030-te snabdevanje litijum-jonskim baterijama mora povećati za više od 10 puta. Samo ova dva podataka dovoljna su da se shvati koliki je značaj onih koji su u posedu te sirovine. Sva je prilika da je u okolini Loznice jedno od najvećih svetskih nalazišta rude koja sadrži taj metal. Kada i kako ćemo dobiti potvrdu toga i šta bi to potencijalno značilo za Srbiju? O tome ćemo razgovarati sa Dušanom Simićem, direktorom JANTAR grupe - društva za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina.

Bez litijuma nemoguće je zamisliti budućnost automobilske industrije. Tokom ovogodišnjeg Sajma automobila u Frankfurtu naslutile su se velike promene u toj oblasti i to je tema rubrike Pogled u svet.

Kampanja borbe protiv pušenja dovela je do toga da je San Francisko, pre nekoliko meseci, zabranio čak i elektronske cigarete. To je usledilo posle sve učestalijih zdravstvenih tegoba koje su se ispoljile kod korisnika. U Srbiji se ni aktuelni Zakon o zabrani pušenja ne poštuje, a elektronske cigarete ne prepoznaje ni jedan propis. Tim povodom sagovornik nam je dr Ana Jovićević Bekić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Klinički centar Srbije počinje primenu nove terapije za obolele od diskus hernije. U toku je obuka lekarskog tima, a mi ćemo iz prve ruke saznati šta nova tehnika lečenja podrazumeva, kako će se primenjivati i koji pacijenti na to mogu da računaju.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Stajić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се