Talasanje - Šetnja

Nemačka fondacija „Bertelsman” objavila je studiju „Koliko Zapad investira duž kineskog Novog puta svile”, koja je pokazala da su zapadne zemlje između 2013. i 2017. u državama koje su na Putu svile investirale 290 milijardi dolara, dok je Kina u istom periodu uložila oko 285 milijardi. Iako Peking usporava investiranje širom sveta, evropski zvaničnici i analitičari ne kriju zebnju od posledica velikih kineskih ulaganja na starom kontinentu. O tome razgovaramo sa saradicom Instituta za međunarodnu politiku i privredu Katarinom Zakić.

Izmenama Porodičnog zakona, dečji brakovi u Srbiji biće zabranjeni, a roditeljima koji  ugovaraju takve brakove preti krivično gonjene. Unicef upozorava da se čak polovina romskih devojčica udaje pre punoletstva, a da je zbog ranog rađanja njihov prosečan životni vek kraći od 50 godina. Gordana Nešović je istraživala da li se dečiji brakovi mogu sprečiti i na druge načine i da li institucije rade sve što je u njihovoj moći da suzbiju ovu pojavu.

U Pranjanima je u nedelju obeležna 75-ta godišnjica spasilačke misije Halijard, tokom koje je 1944. godine spaseno 500 savezničkih pilota i smatra se jednom od najuspešnijih u Drugom svetskom ratu. Lokalni seljani su za kratko vreme izgradili improvizovani aerodrom i mesecima skrivali američke pilote. U reportaži Nataše Aćimović akcije se seća Radiša Jevtović iz sela Leušića, čiji roditelji su takođe primili i skrivali američke pilote.

U rubrici „Pogled u svet" o spekulacijama da britanski premijer Džonsona pokušava da postigne novi sporazum sa Briselom o Bregzitu, iako tvrdi da će, uprkos odluci Parlamenta, izvesti zemlju iz EU i bez sporazuma. O Bregzitu ove nedelje raspravlja i Evropski Parlament.

Predstavićemo vam i Novosađanku Olgicu Gogu Balaban koja veruje u snagu pozitivnog razmišljanja. Kao mlada mama i uspešna poslovna žena izabrala je intuiciju kao životnu vodilju, napisala knjigu „Buđenje boginje" i osnovala centar „Kurikulum Vite" kroz koji je prošlo više od  150 žena. Kako primeri drevnih boginja mogu da pomognu ženi 21.veka? O tome je sa Olgom Balaban razgovarala Svetlana Mladenović.

Urednik i voditelj Jelena Vidić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара