Kojekuda - repriza

Vodimo vas u Muzej železnice u Požegi. Tamo se nalaze eksponati koji potiču isključivo iz vremena kada je postojao sistem pruga uskog koloseka na prostoru Srbije i BiH. Muzej postoji 22 godine, a osnovao ga je Stojan Stamatović, koji je radio kao skretničar, manevrista, kočničar, blagajnik, kondukter, otpravnik vozova i šef stare i nove železničke stanice u Požegi. On je obilazio napuštene pruge, objekte i otpade i sakupljao muzejske eksponate.

Ovaj muzej je prava poslastica za ljubitelje vozova, jer mogu da vide osam parnih lokomotiva za pruge uskog koloseka, a među njima su čuvena RAMA (najstarija na svetu, danas radi), prvi srpski voz „001 Milan" (izgrađen 1882. godine u Majdanpeku), američka „dvoglava aždaja" iz Prvog svetskog rata, oklopna partizanska, kao i najbrža i najjača lokomotiva. Među desetak vagona nalaze se teretni i blindirani, ali i salon-vagon prestolonaslednika Franca Jozefa iz 1897. godine, koji je s tapetama bio sinonim za luksuz.

Godišnje muzej poseti više od 5.000 ljubitelja železnice koji, najčešće, put nastave ka Mokroj gori - kaže Dragan Stamatović, upravnik Muzeja i naš sagovornik i domaćin u ovoj priči. Pored lokomotiva, zanimljivi su i skladište, pružni prelaz, okretnica, signal i skretnica. Nekima se najviše dopadnu stara čekaonica i šalter za prodaju karata s „štampačem karata", dok se drugi oduševe predmetima koji su pripadali železničarima: kapa, fenjer, sat, karta, radni sto, knjiga, telefon i slično.

I sve su to obišle Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво