Kod dva bela goluba

In memoriam: Vladimir Veličković (1935-2019)

Povodom odlaska našeg čuvenog slikara, člana Srpske akademije nauka i umetnosti i Franscuske akademije lepih umetnosti, Vladimira Veličkovića, u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'' slušaćemo njegova sećanja u kojima se on osvrće na svoj životni i stvaralački put, kao i njegova razmišljanja o slikarastvu.

Vladimir Veličković rođen je u Beogradu 1935. godine. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres i viteškim ordenom Legije časti. Izložbe priređuje od 1951. godine. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike. 

Vladimir Veličković je svojim slikarstvom suočio sa temeljnim problemima koji dehumanizuju ljudski svet. Njegovo stvaralaštvo proisteklo je iz svesti o čoveku koji je istovremeno uzrok i žrtva permanentnog nasilja. Krug motiva koje u svom slikarstvu najčešće koristi (čovek, pas, pacov, sprave za mučenje...), pruža bogatstvo psihološke i simboličke misaonosti koje variraju od slike do slike, od ciklusa do ciklusa, prateći uvek, svojim značenjima, ideju vodilju i potvrđujući time integritet njegovog celokupnog stvaralaštva.

Emisija ''Kod dva bela goluba'' posvećena Vladimiru Veličkoviću realizovana je 2013. godine.

Autor emisije: Hana Gadomski.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво