Vreme sporta i razonode

“Čovek amfibija”- tako u šali kolege zovu momka s naše naslovne strane, trofejnog automobilistu Nemanju Milovanovića. On i njegov verni "seat leon rejser" nedavno su na čuvenom Grobniku u Rijeci, uprkos nezapamćenoj kiši, potom i poplavi na stazi, vozili  kao da je sunčan dan i na kraju osvojili prvo mesto i novi pehar u programu šampionata Centralno-evropske zone. Prethodno je osvojio obe trke u Zalužanima kraj Banjaluke, u okviru istog takmičenja, prošlog vikenda bio odličan drugi u Slovačkoj, a ovog vikenda sastavni je deo kružne auto-trke “Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija”. U našu emisiju dolazi pravo sa poslednjeg treninga, pa ćemo imati prilike za fini letnji razgovor s automobilskim šampionom, koji je- uz to- dobar suprug i tata dvoje ljupkih mališana.

Dragi sagovornik u studiju ove subote biće nam i golman vaterpolo reprezentacije Srbije Dimitrije Rističević. Pored neizostavne priče o državnom timu, pričaćemo i o njegovom angažmanu u klubu Novi Beograd 11. april, koji će ove godine igrati u našoj elitnoj ligi, dok će "mlađi brat" ove ekipe- Novobeogradski vukovi- pokušati da pruži što bolje partije u Prvoj B ligi. Dimitrije je, prethodno, bio član Partizana, Marseja i Katanije, ali- kako kaže- nije mogao da odbije poziv kluba koga je, u ulozi, trenera, preuzeo Vladimir Vujasinović, proslavljeno ima srpskog i evropskog vaterpola. Klub je, veli Dimitrije, veoma ambiciozan i dobro organizovan, što je sve skupa uticalo na njegovu odluku kome će se carstvu privoleti.

Naš poznati gitarista, aranžer i producent, inače sastavni deo koncertnih postava Zdravka Čolića i Kikija Lesendrića, ponosni vlasnik čak devet albuma instrumentalne muzike različitih žanrova, Vladan Vučković Paja takođe će nas obići u studiju ove subote, i to ne sam. S njim je i sin, Aleksa Vučković, frontmen tinejdžerske atrakcije, grupe „Lift", koja je nedavno objavila album- prvenac za PGP RTS. Paja i Aleksa predstaviće nam se svojim verzijama poznatih svetskih hitova, uživo ispred mikrofona Radio Beograda 1, jer večeri s takvom muzikom i u takvom, isključivo porodičnom elementu, sve češće održavaju u klubovima Beograda i širom Srbije.

Radio Beograd 1 uvek prati sva velika evropska i svetska dešavanja u svetu sporta, tako je i sada naš kolega Slobodan Maletić u Kini, na Svetskom prvenstvu u košarci, odakle prenosi utakmice i pravi interesantne razgovore, neke od njih čućemo tokom popodneva. Komentarišemo i žreb za završnu fazu evropskih fudbalskih kupova, pratimo rezultate utakmica Ling Long i Prve lige Srbije, kao i važnijih šampionata Starog kontinenta. Sagovornik nam je i atletičar Elzan Bibić, u povodu poziva za učešće u reprezentaciji Evrope u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji je zakazan za 9. i 10. septembar na stadionu Dinama u Minsku. Bibić je, inače, pre nekoliko dana, u Kruševcu, osvojio još jednu titulu prvaka Srbije, u trci na tri hiljade metara, dosta razloga i motiva za razgovor sa ovim vrsnim sportistom.

95 godina Radio Beograda obeležava se dostojanstveno i- radno. Posle sjajnog koncerta ispred umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, pod nazivom Sav taj džez, 7.septembra na platou ispred Županije u Somboru, biće održan koncert "Klasiku, molim" Simfonijskog orkestra i Hora RTS, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića. U četvrtak 12. septembra u 20 časova, u saradnji sa Zabavnom redakcijom naše Televizije, 95 godina Radio Beograda biće obeleženo i gostovanjem RTS Karavana "Najlepše narodne pesme" u Kosovskoj Mitrovici. I to nije sve, više detalja našim poštovanim slušaocima izneće kolega Ranko Stojilović, koji je takođe učesnik današnjeg izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1.

Divnih manifestacija ne nedostaje ni prelaskom avgusta meseca u septembar, brojne ćemo najaviti i danas, kako bismo skrenuli pažnju slušaocima, da nešto ne propuste. U Sićevu se od 2. do 9. septembra održava međunarodna likovna kolonija "Sićevo 2019". Dom omladine Beograda nastavlja svoju seriju koncerata ispred popularnog "Zidića "pod nazivom "Džez za D", 7.septembra predstaviće se subotički duo "Dharma". U Sremskim Karlovcima je od 6. do 8. septembra "Karlovačka berba grožđa", dok se u drevnom gradu na Dunavu održava tradicionalna "Smederevska jesen". Najavljujemo i likovnu koloniju "Gružanska jesen", kao i još jednu poznatu manifestaciju, beogradski "Fiš Fest", koji se dešava od 5. do 8. septembra na Dorćolu, na divnoj lokaciji kraj Nebojša kule.

U Bačkoj Topoli se održava "Ekspo 2019", sajam poljoprivrede, privrede i vašar zanata i rukotvorina. "Pčelarstvo kao izazov za očuvanje tradicije, zdravlja i izvora prihoda"- naziv je programa koji se dešava u Bačkom Novom selu. U Dolovu i ove godine organizuju tradicionalnu "Štrudlijadu". U Bukovcu- "Trn u oku"- svetski izazov u planinskom skejtbordu, disciplina border kros. "Mamut fest" dešava se narednog vikenda u Kikindi, dok će se Novi Sad pretvoriti u "Piano City". Humanitarna utakmica "OFK za život", u organizaciji udruženja "Zajedno za život", biće održana 4. septembra na Omladinskom stadionu na Karaburmi. Još jedno humanitarno veče, ali uz festival kafanske muzike, očekuje nas 6. septembra na Dušanovcu, ispred restorana "Uranak". Ovogodišnja testiranja kandidata za osnovni kurs Gorske službe spašavanja Srbije počinju sutra na Adi Ciganliji, a održavaju se i u drugim gradovima. 

Prestižnu nagradu "Danko Popović" za najbolju knjigu pripovedačkog i romanesknog žanra dobila je Vesna Kapor, za knjigu pripovedaka Venac za oca. Udruženje vizuelnih umetnika Užice poziva na otvaranje grupne izložbe pod nazivom "It's ok, I know what I'm doing", narednog petka. Danas je otvorena Empatija, izložba video-radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i Akademije primjenjenih umetnosti iz Rijeke, povodom međunarodnog dana nestalih lica. Beogradska Galerija 73 svoju kolekciju prekjuče je izložila u Muzeju makedonske borbe u Skoplju. U Kladovu se održava dvodnevna manifestacija "Kazan kult", u organizaciji Biblioteke Centra za kulturu Kladovo, u partnerstvu sa udruženjem "Dunav Fest" Beograd i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. I u Banatu redovno misle na kulturu i sport-  danas je otvorena izložba pod nazivom „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919-2019". Autori izložbe su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici.

Međunarodni festival animiranog filma "Animanima" održava se od 4. do 7. septembra u Čačku, u istom gradu na Moravi dešava se i rok festival "PRiČA- pivo, rok i Čačak", biće i gostiju iz inostranstva. Drugo izdanje jednodnevnog festivala "Rurban Day ", u okviru kog će publika uživati u spoju ruralnog ambijenta i urbane kulture, održaće se u subotu 7. septembra u Mokrinu. Udruženje građana "Rođen negde dole" počinje novu sezonu žestokih rokenrol koncerata u Svilajncu i kreće sa realizacijom projekta "Za korak bliže", koji je pod pokroviteljstvom opštine Svilajnac, led  večeras probijaju gosti iz Rusije, grupa "Plush Fish ",  ska- rege bend iz Moskve. U petak, 6. septembra "Point Blank ", prvi autorski bluz bend u staroj Jugoslaviji, svirkom obeležava 35 godina stvaralaštva, celovečernjim nastupom u klubu "Bluz i pivo".

I ove subote predlogom jelovnika za nedeljni ručak obradovaće nas vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda Milijan Stojanić. Sve ostalo u emisiji biće, trudićemo se makar- hrana za dušu.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović  

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи