Vreme sporta i razonode

Boško Kijanović je od prošlog meseca novi državni rekorder u kategoriji juniora na 400 metara, pošto je oborio prethodni najbolji rezultat Srbije, star 35 godina, koji je bio u “vlasništvu” Pavla Pavlovića. I ne samo  to- mlađi od braće Kijanović - stariji je Aleksa, takođe "brži od zvuka"- postigao je srpski juniorski rekord i na 60 metara, i to na Balkanijadi u Istanbulu, prethodno ga je tri decenije čuvao Aleksandar Tomić. Boško je, potom, eksplodirao pre desetak dana u Skoplju, na Prvestvu Evrope, treća divizija, najpre od radosti zbog dobrih rezultata, potom i od besa zbog nezapamćenog skandala u ovom sportu. U odlučujućoj trci štafeta 4x400 metara bio je poslednja izmena, trebalo je samo privesti trku kraju i Srbija bi otišla rang više, u drugu ligu. Najpre je mladi Moldavac ušao u njegovu putanju, udarivši ga rukom po licu, kada se Boško trgao i obišao ga, žiri je dosudio diskvalifikaciju, zbog navodnog odgurkivanja srpskog predstavnika i ostavio nas bez ijednog jedinog boda, dodelivši praktično pobedu Islandu. Istinska farsa, ogromna nepravda, kao i neskriveno licemerje, jer je odmah odbijena žalba našeg direktora Slobodana Brankovića koji je izjavio da drskiju krađu nije video za 40 godina koliko je u kraljici sportova.

Zadovoljstvo nam je da u studiju Radio Beograda 1 ovog popodneva pozdravimo i Gorana Grbovića, nezaboravnog košarkaša, od prošle godine direktora beogradske Štark arene, najveće dvorane u regionu, koja je domaćin istinskim muzičkim i sportskim spektaklima. Doznaćemo deo planova u vezi budućeg razvoja ove dvorane, a biće prostora - naravno - da sa nekadašnjim igračem Partizana, španske Granade, Borca i IMT-a porazgovaramo i o aktuelnom trenutku srpske košarke, s akcentom na predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini, za koje širom planete vlada ogromno interesovanje.

Sa nama će ove subote biti i Dževad Prekazi, još jedna legenda, i to fudbalska, neposredno po povratku iz Istanbula gde je nekadašnja vedeta Partizana, Hajduka, Galatasaraja i drugih klubova pratila meč između Liverpula i Čelsija, u finalu Super kupa Evrope. Nagledasmo se udaraca s bele tačke na ovoj utakmici, baš kao i na Zvedinoj sa Kopenhagenom, pa će nam uvaženi gost izneti svoje utiske iz Turske, kao i opservacije o našim klubovima na evropskoj sceni. Podsetimo, Crvena zvezda će za plasman u grupnu fazu Lige šampiona igrati protiv švajcarskoj Jang Bojsa, dok će Prekazijev Partizan za rivala imati norveški Molde, za ulaz u završnicu Lige Evrope.

Ženski rukometni klub Železničar iz Inđije, posle nekoliko godina, ponovo je u elitnoj diviziji. Ova ekipa u prošlosti je imala dobrih rezultata, iznedrila dosta poznatih imena u svetu rukometa, uvek igrala lepo i atraktivno, želja svih je da tako bude i u sezonama koje dolaze. Devojke su upravo došle sa kvalitetno obavljenih priprema na Zlataru, gde je sudar mediteranske i kontinentalne klime, što je Željinim damama odgovaralo za ovu fazu rada, kada je najbitnija kondicija, dok je snaga još uvek primarna u odnosu na loptu, za ovo drugo ne sumnjamo da će biti u redu. Pozdravićemo u studiju trenera Železničara Vladu Šimičića, koji kaže da će nastojati da sa svojom ekipom bude u gornjem delu tabele naše najjače rukometne lige.

Fudbalerke subotičkog Spartaka, godinama neprikosnovene u srpskom fudbalu, već dugo pokušavaju da ostvare zapaženiji rezultat na evropskoj sceni. Eto, pre muških kolega, uspele su da izbore plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Ostvarile su to na kvalifikacionom turniru u Slovačkoj, a kapiten "golubica" i našeg državnog tima Violeta Slović glasno razmišlja o tome, zatim o narednom rivalu na međunarodnoj sceni, kao i prvenstvu Srbije koje počinje ovog vikenda- prvi rival Spartaka je ekipa Požarevca.

Kao porodični magazin koji se sluša širom zemlje i namenjen je svim generacijama i ukusima, pratimo i ovog popodneva deševanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, ali i brojne manifestacije turističko-kulturnog karaktera, koje se održavaju širom Srbije. U selu Prilike kod Ivanjice opet lep događaj, sutra se održava festival dečjeg folklora "Svetlost na brežuljku". Cerski marš se održava takođe sutra, deseti po redu, jubilarni. U Despotovcu se obeležavaju "Dani srpskog duhovnoh preobraženja". U selu Prilužje kod Vučitrna sutra će biti održani "Starosrpski izvori", značajna manifestacija za tamošnje stanovništvo i čitav srpski rod. Takmičenje "Najlepši hleb" će se takođe dogoditi sutra, u okviru manifestacije "Dan Svetog Stefana" i "Praznik novog hleba" u Kanjiži. Atraktivni Dino park na Zlatiboru ove sezone domaćin je "Dečjeg kulturnog leta", koje podrazumeva 12 manifestacija. Mališani uživaju na čistom vazduhi, izabrali su Princa i Princezu manifestacije, sutra će održati i maskenbal za koji se uveliko pripremaju.

U selu Stapar kod Sombora biće obeležene "Velikogospojinske večeri". Idemo i u susret međunarodnom festivalu folklora "Zlatna jesen", koji se održava krajem meseca u selu Gudurica kraj Vršca. U Lazarevcu je 24. avgusta manifestacija "Moba za nezaborav". Najavljujemo i "Vinski bal" u Vlasotincu, međunarodni rukometni turnir "Kanjiža kup". Karlovačka umetnička radionica od 23. do 25. avgusta predstavlja smotru "Karlovci Film Festival". "Dani šljiva" su od 23. do 25. avgusta u Blacu, u istom terminu održava se i "Nušićijada" u Ivanjici. Novi Sad se ovog vikenda pretvara u "Tango grad". Najavljujemo izložbu likovnog umetnika i pedagoga Milana Igranjatovića u Kući kralja Petra Prvog, zatim postavku Jedan izlog, jedna slika u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, kao i izložbu domaćih keramičara pod nazivom "Tanjir", u galeriji Blatobran. Liljana Šarac objavila je nedavno svoj peti roman, pod nazivom Stariji. Pred nama je i manifestacija "Just Out" u Manasiji. U Leskovcu, u Kulturnom centru zvanično je predstavljen prvi album serijala "Vekovnici", za koji već vlada veliko interesovanje, širom regiona i dalje, svi komplimenti entuzijastima i estetama iz škole stripa Nikola Mitrović Kokan i jednom od naših najpoznatijih strip autora, Marku Stojanoviću, koji i govori za našu emisiju o ovom poduhvatu.

Pratićemo, dabome, sve aktuelne događaje u zemlji i svetu, kada su u pitanju sportska dešavanja i o njima informisati slušaoce. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ove subote ima zanimljiv predlog jelovnika za nedeljni ručak. Sve to garnirano muzičkom ponudom zamišljenom kao šlag od starih dobrih šlagera i aktuelnih hitova sa domaće i svetskih top lista.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се