Kod dva bela goluba

IN MEMORIAM: Predrag Peđa Ristić (1931-2019)

Predrag Peđa Ristić rođen je u Beogradu 17. januara 1931. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1956. godine, a doktorirao je na Univerzitetu u Gracu sa tezom „Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira".

Bio je član ULUPUDS-a, osnivač društva „Ljubitelja Save i Dunava" i Društva za obnovu i oživljavanje Svetih Arhanđela u Prizrenu. Predavao je na mnogim akademijama u Evropi a na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Kao arhitekta najviše je radio projekte rekonstrukcija i restauracija, među kojima su i rekonstrukcija Vukove rodne kuće u Tršiću, Doma Jevrema Grujića, manastira Svetih Arhanđela u Prizrenu, Novog Brda na Kosovu i Crkve Svetog Nikole u Prištini.

U znak sećanja na preminulog Predraga Peđu Ristića slušamo emisiju „Kod dva bela goluba" iz 2010. u kojoj je naš poznati arhitekta govorio o svom životu i stvaralaštvu.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво