Moja knjiga

IN MEMORIAM

Milan Tucović, slikar i vajar (1965-2019)  

Milan Tucović, jedan od najznačajnijih slikara svoje generacije, iznenada je preminuo danas u Beogradu. Rođen je 13. septembra 1965. u Požegi. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U svom umetničkom izrazu držao se malo po strani od aktuelnih trendova našeg vremena. Sigurnost i jasnoća njegovog slikarskog jezika proisticala je iz vernosti figuraciji i ljudskom liku. U slikarstvu Milana Tucovića vide se koreni vajarstva, prvog umetnikovog poziva, ali i tragovi jugoslovenskog nadrealizma i njegovog produžetka kroz struju "fantastičnog slikarstva" čiji je teoretičar i praktičar bio slikar i pisac Leonid Šejka. Postupkom magičnog realizma, ukrštanjem i dovođenjem elemenata opažajnog, realnog sveta u nadrealni poredak stvarao je metafizičke svetove u kojima je sve stalo, i vreme i pokret.

U znak sećanja na Milana Tucovića, čućemo emisiju "Moja knjiga" iz 2016. godine, u kojoj je umetnik govorio o velikom maštaru svetske književnosti, Horheu Luisu Borhesu, i o knjizi Borhesovih izabranih pesama, priča i eseja. Milan Tucović je govorio o tome zašto je čuvenog argentinskog pisca više puta slikao, kako su se na njegovo stvaralaštvo odrazili Borhesovo preplitanje sna i jave, realnosti i fantastike; šta mu njegova dela znače i kako je izgledao njegov prvi čitalački susret sa Borhesom.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović



Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи