Gosti iz prošlosti

„Fotografisati znači istovremeno nišaniti i glavom, i okom, i srcem. Fotografija nije kao slikarstvo. Kada fotografišete, kreativnost traje jednu sekundu. Vaše oko mora da vidi kompoziciju ili izraz koji život nudi, i vi morate znati, zahvaljujući intuiciji, kada da pritisnete dugme na foto-aparatu. Taj momenat je za fotografa kreativni momenat. Ukoliko ga propustite tada, onda je zauvek izgubljen. Fotografija je trenutni čulni i intelektualni čin, izraz sveta vizuelnim putem, ali u isto vreme i neprestano preispitivanje činjenica u deliću sekunde” - govorio je "otac moderne fotografije", francuski fotograf Anri Kartije-Breson.

Za američku fotografkinju, Doroteu Lang, koja je među najznačajnijim u oblasti dokumentarne fotografije, "foto-aparat je sredstvo koje uči ljude da vide bez foto-aparata", a američkom avangardnom fotografu Menu Reju zamerali su da je pomešao slikarstvo i fotografiju.

Njegov odgovor uvek je bio: "U svemu što sam radio, oduvek su postojale dve teme: sloboda i zadovoljstvo. Kažu mi da sam ispred svog vremena, ja smatram da su drugi u zaostatku s vremenom"

Za  jednog od "očeva foto-žurnalizma", Alfreda Ajzenštata, važnije je bilo da se "klik" dogodi s ljudima, nego na okidaču fotoaparata: "Živimo u svetu sastavljenom od niza prolaznih trenutaka, a svaki od njih može nositi nešto značajnije. Dođe trenutak kada delujemo instinktivno. Onaj između oka i prsta sličan je elektronskom pulsu. No, i to je predugo..."

Ajzenštatov fotografski moto bio je - što jednostavnije, a za američkog fotografa Eliota Ervita, poznatog po crno-belim fotografijama ironičnih i apsurdnih situacija, fotografija je umetnost posmatranja: "Reč je o pronalaženju nečeg zanimljivog u običnom... Otkrio sam kako su fotografije malo povezane s onim što vidite, ali veoma su povezane s načinom na koji osećate viđeno. Suština fotografije je da ne morate da je objašnjavate rečima."

Takve su i naše današnje gošće iz prošlosti - fotografije koje pričaju priče.



Autor i urednik - Mirjana Blažić



Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво