Kojekuda, repriza

Zarožje, malo selo ukraj Bajine Bašte, tek nekoliko stotina duša. Ko bi znao za njega, ko bi ga pamtio i pominjao da nije legende koja preživljava vekove o prvom, a Zarožani tvrde, i jednom jedinom ne samo srpskom, već svetskom vampiru, Savi Savanoviću.

Meštani prepričavaju priču onako kako su zapamtili od svojih starih koji su je njima kazivali i aktere događaja, za razliku od čuvenog srpskog pripovedača pominju i imenom i prezimenom, i starinom i poreklom, tako da slušalac stiče utisak da se vreme naprosto zaustavilo i da se junaštvo mladog Strahinje Đilasa, koji je živ prenoćio i zaroškoj vodenici i s dva kuršuma upucao vampira Savu, stvarno zbilo i to nedavno.

Raščulo se o tome i po svetu, pa malo-malo te evo ti neke novinarske ekipe iz Velike Britanije, Francuske, Švedske... Pitali i američke stručnjake kakav je turistički i filmski potencijal Save Savanovića iz Zarožja, može li ugroziti ove savremene, zgodne i popularne vampire sa bioskopskih platana i TV serija. Kažu: nema šanse. Sava je ružan, krezub, naboran, prljav...

Ali Zarožani kažu - zato je pravi vampir, nema kod njega labavo! A leptirak koji je izleteo iz njegovih usta prilikom nedovoljno dobro izvedenog upokojavanja, još kruži i to celim svetom. I sveti se. Njima ni beli luk, ni glogov trn neće pomoći.

Kud sve novinarske ekipe, tud i Radio Beograd 1, da ne kažemo nas dve, bile nedavno u Bajinoj Bašti, srele, upoznale i razgovarale sa Ognjenom Vujetićem i Miodragom, isto Vujetićem, daljim rođacima i komšijama iz Zarožja o legendi koja živi, srpskom vampiru Savi Savanoviću.

Autorke: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво