Vreme sporta i razonode

Target sprint predstavlja kombinaciju trčanja i gađanja iz vazdušne puške, predstavlja varijantu između letnjeg kros- biatlona i streljaštva. Naša današnja gošća Milana Simić trostruka je prvakinja države u ovom sportu, osvojila je niz međunarodnih turnira. Svestrana kakava jeste, Mima se bavila i atletikom, a trenutno je fizioterapuet u Odbojkaškom klubu Vojvodina, aktuelnom prvaku države. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu završila je osnovne akademske studije medicinske rehabilitacije,trenutno je na master studijama. U društvu tako obdarene gošće, lakše je podneti ovih trideset i nešto stepeni, s koje god strane radio aparata se nalazili.

Skyrunning postoji stotinama hiljada godina, ali ne kao sportska disciplina i ne u formi po kojoj je sada prepoznatljiv u svetu. Stotinama, pa čak i hiljadama godina unazad, vidimo da su planine bile veoma važna karika u razvoju čovečanstva, nekada su bile glavna utočišta.Ljudi su u planine odlazili uglavnom iz nužde: zbog rata, verskog progona, lova, krijumčarenja...Često i iz čiste ljudske radoznalosti za nečim što je mistično, teško dostižno, nedokučivo. Marija Đorđević, pak,  2018. godinu je uspešno završila kao 2. žena u okviru Skyrunning lige Srbije. Ove godine, veli naša gošća, želi da okusi čari međunarodne skyrunning scene i nestvarnih predela koji otvaraju nove vidike i donose nova iskustva. Postala je deo ASICS Frontrunner-a , sportista koji promovišu kretanje kao vid zdravog života. Učestvovala je na 3 planinske trke (Vodno-Matka trail u Makedoniji 26km sa 1850m uspona, Jerma Golden trails 30km sa 2000m uspona i Sky race Stara planina 36km sa 2400m uspona) i na sve tri osvojila prvo mesto u ženskoj konkurenciji.

Kako je ovo inače emisija koja tretira dešavanja iz sveta sporta i kulture, letnji dani su kao poručeni i za lake razgovore iz sveta umetnosti. Pridružiće nam se Iva Leković, pa će biti reči o 50. Zlatnom peru Beograda, zatim Likovnoj koloniji u Vršcu, kao i o nedavno završenoj 51. Majskoj izložbi ULUPUDS-a. Za Ivu, doktoranda na Fakultetu dramskih umetnosti, istoričarku umetnosti, i kustosa likovnih postavki, nikada nema predaha, inspiracije ne nedostaje, deo toga podeliće i sa našim slušaocima.

Manifestacija „Voždovačke letnje večeri" održava se i ove godine u organizaciji Opštine Voždovac, Voždovačkog centra „Šumice" i Udruženja „Lenon" i trajaće do 31. avgusta. Svečano otvaranje bilo je sinoć u atrijumu ovog zdanja, poznatog i kao jednog od najagilnijih kada su u pitanju sportska dešavanja. Danas će sa nama biti Predrag Vuković Peđolino i najaviti šta će to Beograđani i njihovi gosti moći da vide tokom leta, u vidu programa zamišljenog kao umetničko- kulturna ponuda za sve generacije, kakav je slučaj i sa našom emisijom.

Aleksa Jelić, pop muzičar i baletski umetnik, posle duže pauze objavio je novi album pod nazivom „Metamorfoza".  " Metamorfoza je promena, nekada nas život natera na to, a nekada se sami odlučimo na transformaciju jer nam više nije dobro u istoj, staroj koži. To su promene koje menjaju iz korena, teraju da se postavimo, prepoznamo, zavolimo, prihvatimo. Taj proces ume da bude dosta bolan, ali je neophodan i potreban" - ističe Aleksa, jedan od izdanaka čuvene muzičke familije Jelić, najavljujući novi album i singl "Trube sviraju", koga ćemo slušati tokom ovog julskog popodneva.

Na najvećem sportskom takmičenju na svetu koje okuplja decu cele Evrope koja su lečena od raka,  srpski "Nurdor" tim osvojio je devet medalja. Iako su imali problema sa novcem za put, osmoro mladih iz svih krajeva Srbije, vratilo se iz Moskve sa četiri zlatne medalje, tri srebrne i dve bronzane. Trener Đorđe Korora smatra da su igre važne zato što deca kroz sport vrate osećaj strasti i takmičarskog duha, smelosti, hrabrosti, sjaja života koji im je neophodan posle duge i teške bolesti. O tome će nam ispričati i danas, uz utiske sa prvenstva održanog u Rusiji.

Pratimo, razume se, sve aktuelnosti iz sveta sporta, kako domaćeg, tako i međunarodnog. Sinoć je, pobedom u gostima novajlije u elitnom društvu, ekipe TSC-a iz Bačke Topole na Dušanovcu, započelo novo izdanje Linglong Super lige Srbije u fudbalu. Zvezda večeras dočekuje ekipu Javora, Partizan sutra gostuje u Sremu, sastavu Inđije, povratnika u ovaj rang takmičenja. Naš sagovornik je i Milan Piperski, novi selektor bokserske reprezentacije Srbije, koja se na Zlatiboru priprema za naredna velika takmičenja.

Najzad,  naši vaterpolisti čekaju rivala u četvrtfinalu Svetskog šampionata u Južnoj Koreji. Nedostaje nam čak sedam standardnih reprezentativaca, ali mladićima u bazenu u Gvangdžuu ne nedostaje ni srca ni umeća. Sa Svetskog prvenstva i danas nam se javlja novinar Radio Beograda 1 Milan Bigović.

I ove subote, navikli smo slušaoce na to, pratimo čitav niz turističko- kulturnih manifestacija koje se održavaju širom Srbije. U selu Darosava kod Aranđelovca održava se Sabor dečjeg folklora "Šumadijski biseri". U toku je još jedan "Etnofest" u Čačku. Sve je spremno za Turističku dunavsku internacionalnu regatu `TID`. Na Paliću se spremaju za festival ekelktronske muzike "Summer3P". Podno čarobnog Zlatara, od 25. do 28. jula održava se "Zlatar fest", u Novoj Varoši i obližnjim mestima posetiocima- namernicima Zlatarci daju dušu, i to na dlanu.

Najavićemo i predstojeće "Dane Lajkovca", Sajam seoskog turizma u Rudnom kraj Kraljeva, obeležavanje jubileja boja na Dublju. U Lebanu se održava muzički "Teodora fest", u Golupcu "Sajam Dunava", a u Vladičinom Hanu muzički festival "Overload". Sve je spremno za "Ravnoselsku fijakerijadu". U Kučevu su završne pripreme za republički festival "Truba Miroslava Mileta Matušića", dok klub ekstremnih sportova "Pustolov" organizuje međunarodnu veslačku regatu "Dunavske avanture" u Starim Banovcima.

U Temerinu će se održati međunarodna likovna kolonija "Takt", a u Medveđi tradicionalne "Gejzerske noći". Narednog petka, povodom slave manastira Svetog Arhangela Gavrila u Kovilju, Dom kulture Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa "Stari Vlah" organizuju kulturno- umetnički program. Pokret gorana Novog Sada organizovao je treći eko kamp pod nazivom "Cvetoljub". Naredne subote, u naselju Leanka, ekološko - rekreativni događaj čiji je cilj da predstavi prirodne, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara. Ne bi nikako trebalo propustiti ni "Dane sjeničke pite", jer je ovaj kraj poznat, pored ostalog, upravo po pitama i sjajnom siru, pa sve to još začinjeno divnim, svežim, čistim vazduhom.

Ni vreli letnji dani ekipi ove emisije ne smetaju da nađu dovoljno zanimljivih sagovornika, da skrenu pažnju slušaocima na lepe i interesantne događaje i dešavanja iz svih sfera života. Neće izostati  ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda, Milijana Stojanića.

                                   
Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво