Doživeti stotu

Nega i pomoć ljudima u poznijim godinama su sve potrebniji, a porodice, lokalna samouprava i država nemaju uvek najbolje i dugoročno rešenje.

O formalnim i neformalnim negovateljima i njihovoj ulozi u zbrinjavanju starijih osoba, razgovaramo sa Gordanom Milovanović, predsednicom Udruženja centra za podršku i inkluziju „Help net".

Emitovaćemo i deo intervjua sa legendarnom spikerkom Radio-televizije Srbije Dankom Novović. Nedavno se preselila u večnost. Imala je prelep radiofoničan glas. Dobitinica je šest spikerskih i umetničkih nagrada „Gordana Boneti" i priznanja za negovanje kulture govora „Radmila Vidak".Toma Zdravković joj je posvetio pesmu „Danka", a mi ćemo je pamtiti kao vrsnog profesionalca i dobrog čoveka.

O standardnim i laparaskopskim operacijama u trbušnoj regiji (žučna kesa, pankreas, slepo i debelo crevo) saznaćemo više od  dr Aleksandra Milovanovića, hirurga. Govoriće i o svom profesionalnom putu od  Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, sedmoipogodišnjem radu u Nemačkoj i nedavnom povratku u rodni Beograd.

Portorikanski pesnik Karlos Roberto Gomes Beras početkom sedmice je bio gost Srpskog književnog društva gde je predstavio najnoviju zbirku pesama „Drvo". Knjigu za našu emisiju predstavlja Nada Babić.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - FOTO/Udruženje "Help net"

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]