Novosti dana

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji, a do aviona na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Aleksandar Vučić, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Drugog dana posete Beogradu, francuski predsednik je, zajedno sa predsednikom Vučićem, na Kalemegdanu, razgovarao sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja je projekat u okviru Berlinskog procesa. Sreo se i sa umetnicima i istaknutim javnim ličnostima naše zemlje, koji predstavljaju sponu između Srbije i Francuske.

Predsednik Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima na Kalemegdanu, posle razgovora sa studentima Kancelarije za mlade, rekao da će sledeći sastanak Beograda i Prištine u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona najverovatnije biti u septembru. Naveo je kako ne voli da prebacuje krivicu na drugu stranu i da treba sačekati da velike sile urade svoj posao. Vučić je istakao da će se dok je živ zalagati za kompromis kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ocenio je i da je poseta Emanuela Makrona bila posebno važna zbog emocija koje je iskazao prema srpskom narodu. Vučić kaže da je Makron uspeo da „kupi srca" ljudi obraćanjem na Kalemegdanu.

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za snažniju ulogu Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakosti, za vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku Unije ističući da joj je cilj ujedinjenje i jačanje Evrope. Tokom predstavljanja programa pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila rad na „klimatski neutralnoj Evropi do 2050-te godine". U vezi sa Bregzitom, ponovila je kako je spremna da prihvati dalje odlaganje ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga. Glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lajen predviđeno je za 18 časova. Da bi bila izabrana mora da dobije poverenje više od polovine od 751 poslanika Evropskg parlamenta.

Viši sud u Beogradu ponovo je osudio na 12 godina zatvora Dejana Puzigaću, sa monaškim imenom Sava zbog učešća u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine. To je treća prvostepena presuda Puzigaći. Na nju, i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Podsetimo, u tom slučaju, Đorđe Prelić je pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora, a ostalih 12 optuženih su već pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne. Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи