Nedeljom za selo

U Srbiji je počela žetva pšenice. Poljoprivrednici u Braničevskom okrugu kažu da će sa prosečnim prinosima koji ne prelaze 4 tone po hektaru i otkupnom cenom od svega 16 dinara za kilogram hlebnog zrna teško pokriti osnovne troškove proizvodnje. Kako bi se tržište pokrenulo planirano je da deo roda te žitarice otkupi i Direkcija za robne rezerve.

Povrtari iz Opštine Knić po drugi put su za mesec dana ostali bez svojih zasada. Prvo ih je uništila poplava, a kada su ih obnovili na njih se sručio grad veličine teniske loptice. Led je takođe opustošio proizvodnju ratarima i voćarima u okolini Čačka, Gornjeg Milanovca i Ivanjice.

Poljoprivrednici iz Opštine Grocka koja je poznata po kvalitetnom koštičavom voću uglavnom veruju u tržišni potencijal proizvodnje za koju su se opredelili. U tom delu Srbije ponovo rastu površine na kojima se gaji jagoda, a podižu se i savremene plantaže maline sa protiv gradnim mrežama i sistemima za navodnjavanje.

Uz ostale teme iz oblasti poljoprivrede u emisiji Vas čeka i tradicionalna narodna muzika iz svih delova Srbije.

Urednik i voditelj Ivan Jovanović

Radio Beograd 1, nedelja 8.05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]