Srpski na srpskom

Ministar prosvete je potvrdio da je test iz matematike za malu maturu "provaljen" i zato je završni ispit iz matematike odložen, a kombinovani test, kako su tvrdili nadležni iz ministarstva, nije "provaljen", iako je kao i onaj "provaljeni", takođe objavljen na društvenim mrežama. Kako je do toga došlo, manje-više se zna, ali u danu kada je odloženo polaganje male mature iz matematike, koliko je meni poznato, samo je jednoj novinarki bilo neprijatno da ponavlja kako je test "provaljen", pa se gledaocima izvinila i rekla: “Ja se sad izražavam onako kao što se izražavaju nadležni.”

Izjave ministra prosvete i njegovih saradnika o tome da je test iz matematike "provaljen" preneli su svi mediji, onako kako su rečene, u upravnom govoru, dakle doslovno. Društvene mreže su eksplodirale od komentara, svuda se govorilo o velikom sigurnosnom propustu u pripremi maturskog ispita, i bukvalno svi su prihvatili žargon i ponavljali da je test provaljen. U novinama ovaj trpni pridev štampan je s navodnicima, a na teliviziji, poneki su rukama u vazduhu ispisivali navodnike, ali nikom na pamet nije palo da bi trebalo da upotrebi neku drugu, prikladniju reč od žargonske...

I sad ja sasvim slobodno mogu da kažem - jeste, "provalili" ste me, mnogo sam ljut, jer sam dan kasnije pročitao izjave nadležnih koji su objašnjavali kako je došlo do "curenja" zadataka iz matematike, ali i da maturski test iz srpskog "nije bio kompromitovan" i da tu "nije bilo faula".

Glumac: Feđa Stojanović.

Urednik: Mirjana Blažić.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи