Večeras zajedno

Crkva Svetog Save je srpska pravoslavna crkva koja se nalazi se u Parizu, u ulici Simplon 23, u centru grada. U crkvi je smeštena Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Francusku i zapadnu Evropu (zemlje Beneluksa, Portugalija i Španija).

Parohija je osnovana 1947. godine. Godinama, do izgradnje Crkve Svetog Save, sedište eparhije je bilo u iznajmljenoj rumunskoj pravoslavnoj crkvi. Crkva Svetog Save je podignuta za potrebe velikog broja radnika koji su iz srpskih krajeva dolazili na rad u Francusku. Sagrađena je 1984. na mestu bivše neo-romanske protestantske crkve. Na ulazu je mozaik Svetog Save.

Priču o crkvi i srpskoj zajednici u Francuskoj pripovedaju prota Nikola Škrbić i predsednik Saveza Srba u Francuskoj, Đuro Ćetković. Reporter je Dragana Živojnović.

veceras.zajedno@rts.rs

 

Вечерас заједно

Autor:
Уредник редакције Ружица Зоркић Радичевић

Емисија магазинског типа која се емитује сваког петка од 21 час. Настала је 8. маја 1970. године с намером да одржава контакт с нашим људима који, како се наводи и у шпици емисије, „живе и раде далеко од родног краја“. Данас је емисија, осим дијаспоре, окренута и Србима у региону. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво