Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić na početku dvodnevne posete Minsku sastao se sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Posle razgovora, Vučić je ocenio da sa tom državom imamo dobre političke i ekonomske odnose. Vučić će se u Minsku, gde boravi povodom otvaranja drugih Evropskih igara, sastati i sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.

Srbija je skinuta sa "sive liste" međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca FATF. Naša zemlja je na tu listu dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. U međuvremenu je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti, pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da Priština i Beograd moraju odmah da se vrate za pregovarački sto i postignu sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa. Ponovila je da države članice Evropske unije, ali i Sjedinjene Države, još jednom pozivaju privremene institucije u Prištini da suspenduje taksu na robu iz centralne Srbije.

Venecijanska komisija raspravljaće danas o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska vlada, a koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918-te bili vlasnici crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je u interesu Srbije miran i stabilan region. Nada se da će Crna Gora umeti da ostvari pravi dijalog sa Srbijom i da neće ugrožavati imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Teheran je tokom noći preko Omana primio poruku od američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj upozorava da je napad Sjedinjenih Država na Iran neminovan, saopštili su iranski zvaničnici. Tramp je u poruci naveo da je protiv rata sa Iranom i da želi da razgovara sa
Teheranom o različitim pitanjima i dao je kratak rok za odgovor.

U hangaru Luke Beograd biće otvoren 28-mi Bogradski letnji festival. Prva predstava koju će publika videti je „Antigona- 2 hiljade godina kasnije", pozorišta Ulisis. jednu od glavnih uloga tumači Rade Šerbedžija. U Francuskom kulturnom centru biće otvorena izložba
fotografa Kristijana Antolovića iz Irske.

Vaterpolo reprezentacija Srbije četvrtfinalom protiv Kanade večeras u Beogradu kreće u samu završnicu Svetske lige i borbu za zlatnu medalju.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte u 17 časova i 54 minuta počinje leto. U isto vreme, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Leto će trajati do 23. septembra.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednik vesti: Marica Serdar 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво