Gosti iz prošlosti

Rio de Žaneiro, ceo Brazil i dobar deo Latinske Amerike tridesetih godina prošlog veka igrali su u ritmu pesama Karmen Mirande. Potom je četrdesetih „zapalila“ najpre Brodvej, a onda i Holivud. Bila je prva velika latinoamerička holivudska zvezda.

Karmen Miranda je svetu predstavila sambu, a igrala ju je tako eksplozivno, ženstveno i temperamentno da su je prozvali - Brazilska bomba. Bila je prva nacionalna pop-ikona u istoriji Brazila, a holivudska publika prvi put ju je videla 1940. godine u filmu - "Down Argentine Way" sa zvezdama velikog platna, Donom Amićijem i Beti Grejbl.

Iste godine proglašena je za treću najpopularniju ličnost u Sjedinjenim Državama; zajedno sa svojom grupom „Bando da Lua", pozvana je da nastupi pred američkim predsednikom Ruzveltom, a 1945. bila je žena sa najviše zarađenog novca u Americi.
    
Američkoj publici temperamentna Karmen Miranda predstavila se sa karakterističnim akcentom i lošim engleskim, što će postati njen zaštitni znak, zajedno sa ulogama koje su pratili stereotipi o Latinoamerikankama; u egzotičnoj odeći i obući sa visokim platformama, sa živopisnim turbanima i ogromnim tuti-fruti šeširima. Mnogi je pamte po filmu „The Gang's All Here" iz 1943. godine, u kojem je otpevala hit kompoziciju "The Lady in the Tuti-Frutti Hat", a sećanja podgrevaju mnoge karikature i krokiji u kojima se decenijama izgled Karmen Mirande poistovećuje sa svim Kariokama. Brazilke su joj to jedva oprostile. A mi smo je danas pozvali u "Goste iz prošlosti".


Autor i urednik - Mirjana Blažić

Muzički urednik - Radmila Dujaković

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво