Moja knjiga

Književnik Dragan Velikić govori o tome zašto voli roman Mihaila Bulgakova ''Majstor i Margarita''.

Mihail Bulgakov (1891-1940) po profesji je bio lekar. Pisao je pripovetke, pozorišne komade, drame i operska libreta. Sadržina njegovih dela nije odgovarala tadašnjem sovjetskom režimu, te ih pisac u svojoj domovini nije mogao objavljivati. Krunu njegovog književnog rada predstavlja roman ''Majstor i Margarita'', pisan gotovo u tajnosti. Bulgakov mu se iznova vraćao više od jedne decenije. Finalna verzija dovršena je poslednjeg dana piščevog života. Delo je u integralnom obliku objavljeno tek 26 godina nakon njegove smrti. Roman je od tada  doživeo brojna izdanja, mnoštvo dramatizacija, više puta je filmovan, a prema njegovim motivima komponovana je i opera ''Voland''. Bulgakovljevo remek-delo mnogi smatraju jednim od najboljih romana 20. veka. 

Dragan Velikić priča o tome kada je otkrio ovo književno delo, kako ga je doživeo u prvom čitalačkom susretu, a kako u svim kasnijim čitanjima. Naš sagovornik otkriva i to zašto mu je značajan film Aleksandra Petrovića koji je realizovan po motivima romana ''Majstor i Margarita'' Mihaila Bulgakova.
   
Dragan Velikić je autor  je više knjiga priča, eseja i romana. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade za roman godine. Njegove knjige prevedene su na brojne evropske jezike i na arapski. Dobitnik je Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu, kao i Srednjoevropske nagrade za celokupno književno stvaralaštvo za 2008. godinu.  Dobio je i evropsku nagradu za književnost ''Vilenica'' koju dodeljuje Društvo slovenačkih pisaca.


Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović
 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]