Doživeti stotu

Širom sveta, i u Srbiji, danas se obeležava 15. jun - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima. O toj pošasti i dobro čuvanoj porodičnoj tajni govoriće Ljubica Milosavljević, žrtva porodičnog nasilja, koju već tri godine zlostavlja bratanac zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Nadežda Satarić iz Udruženja "Amity - Snaga prijateljstva" će ukazati na porast nasilja nad ljudima trećeg doba, posebno nad starijim ženama, ali i na to da žrtve retko prijavljuju zlostavljanje zbog stida i straha, jer su nasilnici načešće njihovi sinovi, unuci ili supružnici.  

U reportaži Sonje Živković iz Niša upoznaćemo generaciju studenata prištinskog Pravnog fakulteta školske 1975/76. godine. Već 25 godina, svakog maja se sastaju na zabavama, uvek u drugom gradu u Srbiji, jer u mestu studiranja, u Prištini, od njih više niko ne živi. Okupljali su se u Vranju, Novom Pazaru, Gnjilanu, Lajkovcu, Kruševcu... Ovog maja sreli su se u Nišu i razmenili lepa sećanja iz mladosti i studentskih dana. 

U minutima za zdravlje doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS će govoriti o hepatitis C virusu, o simptomima, dijagnostici i lečenju tog oboljenja.Virusni hepatitis C je pretnja po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu. Zbog toga mnoge zemlje uvode koncept mikroeliminacije tog virusa lečenjem specifičnih grupa pacijenata. U Srbiji se takva terapija primenjuje kod obolelih od hemofilije i bubrežnih bolesnika na hemodijalizi.

A u rubrici za kulturu, Ranko Stojilović će predstaviti trilogiju Milovana Danojlića "Pisma bez adrese" nedavno ovenčanom nagradom "Grigorije Božović". Laureat Danojlić veruje da je priznanje dobio zbog sličnosti sa Grigorijem Božovićem, jer je i on bio književni hroničar, pisao reportaže i bio odličan pripovedač i poznavalac mentaliteta našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Učesnice Konferencije o nasilju nad starijim ženama (Foto/M. Stojadinović) 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво