Nedeljom za selo

Od 4 hiljade, 700 naselja u Srbiji, svako četvrto polako nestaje, a u hiljadu sela ima manje od po 100 stanovnika. U pokušaju da se taj proces zaustavi, formiran je Nacionalni tim za preporod sela Srbije u kome je više od 50 stručnjaka. Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je opstanak sela od presudnog značaja za Srbiju i obećao da će sve državne institucije pomoći Nacionalnom timu.

Uoči početka žetve, direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković procenjuje da će prinosi pšenice biti iznad petogodišnjeg proseka i da će oko milion tona preteći za izvoz.

Ukupna cena tovljenika, zbog afričke kuge svinja, poslednjih meseci je porasla, ali i dalje varira. Istovremeno, potrošači u mesarama svinjetinu plaćaju u proseku za 10 do 15 odsto više nego pre.

Na sledećem javnom pozivu za sredstva IPARD-a, ove godine moći će da učestvuju i vinogradari i vinari. Mada su rokovi za pripremu dokumentacije relativno kratki, mnogi se spremaju za učešće na konkursu jer im, kako kažu, nedostaje gotovo sve- od dobre opreme do moderne tehnologije.

Predstavićemo vam i mladog poljoprivrednika Aleksandra Žilića, koji je, zajedno sa suprugom Marijom, svoju sudbinu i budućnost vezao za zemlju u sremskom selu Martinci. U maloj porodičnoj mlekari prave sir i prodaju ga na kućnom pragu, bave se i tovom svinja, a nedeljom upregnu konje i provozaju se selom.

Urednik i voditelj: Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво