Vreme sporta i razonode

Najbolja ženska reprezentacija Srbije u fudbalu juče je odigrala prijateljski meč sa selekcijom Švajcarske, u ponedeljak se naše devojke sastaju sa Rumunkama. Obe utakmice su u okviru priprema za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, u okviru kojih će našem državnom timu rivali biti reprezentacije Francuske, Austrije, Kazahstana i Severne Makedonije. Selektor Predrag Grozdanović, gost današnje emisije, opredelio se za sastav u kome su devojke sa dosta internacionalnog iskustva, igraju za klubove širom Starog kontinenta, ali i za one koje igraju u domaćim klubovima- Spartaku, Mašincu, Crvenoj zvezdi...

Aleksandar Grnović, najbolji srpski višebojac posle Mihaila Dudaša, imao je odlično takmičenje u Grčkoj gde je postavio novi lični rekord, koji je vrlo blizu rezultata vrednog prvenstva Evrope. Već godinama važi za jednog od najtalentovanijih atletičara u Srbiji. Dolazi iz malog mesta Badovinci, u blizini Bogatića, gde u gotovo nikakvim uslovima pravi neverovatne rezultate. Ovog vikenda je na izuzetno jakom mitingu za višebojce u Grčkoj uspeo da zabeleži najbolji rezultat karijere, kada se sabere svih 10 disciplina. Desetobojac Grnovi ovog vikenda je, kao retko kada, u Srbiji, pa je to idealna prilika da s njim popričamo o svemu što mu se dešava i, mnogo važnije, o ciljevima koje je zacrtao, zajedno sa svojim trenerom Ivanom Đinićem, koji je upravo specijalista za rad sa višebojcima. Eto nama još dva draga, uspešna gosta ovog popodneva.

Roni O` Saliven je jedna od prvih asocijacija kada je u pitanju snuker, zahvaljujući petostrukom prvaku sveta, koji se nedavno vratio na vrh planetarne liste i koji i dalje animira ljubitelje ovog sporta na svim kontinentima. Međutim, i mi snuker za trku imamo, i to kakav !  Beograd je nedavno bio domaćin jednog velikog takmičenja, Evropskog prvenstva za amatere,s tim što reč amater ne treba gledati u pogrešnom kontekstu, jer samo 120 najboljih snukeraša su profesionalci, svi ostali amateri. Bilo kako bilo, elita Starog kontinenta okupila se početkom juna u dvorani "Impuls", odjeknulo je to širom sveta, lepi snimci iz našeg glavnog grada vrteli su se po evrovizijskim razmenama. Vladimir Kolaković, predsednik Snuker saveza Srbije dolazi nam u goste, pa će biti reči o ovom šampionatu, ali i o nacionalnom trening centru, otvorenom prošlog februara u Ustaničkoj ulici u Beogradu, kao i o našim predstavnicima na velikim turnirima, od najstarijih do juniora. Stiže nam, takođe, i aktuelni prvak Srbije u snukeru Stefan Ćalić, svestran, nadaren i uspešan momak, zapažen i kao košarkaški sudija u elitnoj diviziji Srbije.

Ako već znamo ko je odrednica za snuker, onda je jasno da i samo ime Katarine Kačunković neizostavno asocira na džez, i to dobar. Istinska umetnica, koja je svojim glasom obišla dobar deo planete, predstavlja novi nosač zvuka, kompakt disk pod nazivom "10 Endless stories". Bez obzira da li nastupa sa nekim od big bendova ili ansamblom u minijaturnoj formi, Katarina uvek daje sve od sebe i uspeva da pogodi u centar, posred duše i srca, Podjednako dobro izvodi bluz, obrade starih šlagera iz šezdesetih godina prošlog veka, dobar moderni pop, ali džez joj je jednostavno urođen. Uverićemo se u to ovog popodneva još jednom, zahvaljujući njenom novom albumu.

'Lagana sreda'' je mladi autorski rok bend koji je geografski teško locirati. Iako rođeni u različitim gradovima Srbije: Leskovac, Arilje i Banovci - Beograd, kao centar ovog Bermudskog trougla, mesto je gde su se pronašli. Vokal i gitara pripadaju Stefanu Niketiću, bas gitaru svira Filip Janjić, dok je za bubnjevima Ognjen Martinović. Okupljeni oko muzike domaćih bendova koje vole, Darkwood Dub, Del Arno Bend, Električni orgazam, Zoster, Šarlo Akrobata, počeli su da rade na svojim autroskim pesmama i za kratko vreme spremili prvi album koji čeka snimanje. Svoj zvuk opisuju kao sirovu rokenrol energiju sa primesama trenutnih raspoloženja. Pobednici su petog ‘'Bunt rok festivala'', kao i ‘'Demo festa'' u klubu Fest.

Pratimo i ove subote brojne manifestacije koje se dešavaju širom Srbije, kao i druga dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Čućemo vaterpolistu Duška Pijetlovića uoči novog velikog događaja za našu reprezentaciju, finalnog turnira Svetske lige. Najavljujemo sutrašnji `Etno festival` u Inđiji, festival izvorne muzike i igara `Sveta Trojica-Fimi 2019` u Topolnici, `Arsenal fest` u Kragujevcu, kao i `Tamburica fest` u Novom Sadu. Na Paliću se od 20.juna održava festival muzike sveta `Etnofest`, u Blacu Međunarodni festival folklora `Blace 2019`, a u Pančevu internacionalni karneval. U Svrljigu se od 21. juna dešava foto kolonija.Ljubitelji cveća, posebno ruže, uživaće na festivalu `Ruže Lipolista`, a oni još nostalgičniji i na Fića Festu, koji se 22. juna održava u Kragujevcu.

U Beloj Palanci od 22. juna su `Dani igre`, čiji su učesnici smešteni kod samih aktera manifestacije i domaćina, pa sve dobija još više na značaju, sklapaju se lepa i iskrena prijateljstva. Marija Jakšić priča nam nam o novom izdanju svog romana `Moć pokore`, Maja Vujašin o izložbi slika `Šator od dlanova` u galeriji `Singidunum`, dok Srđan Bugarčić, predsednik Kik boks saveza Srbije najavljuje večerašnji spektakl u Hali sportova `Ranko Žeravica`. Svečani koncert novosadskog ansambla `Vila` održava se 22. juna, međunarodno baletsko takmičenje `Kostadinka Dina Nikolić` narednog vikenda u baletskoj školi `Dimitrije Parlić` u Pančevu. Tu je i Piknik u Muzeju Jugoslavije, zakazan za sutra, zatim izložba povodom 500 godina od rođenja Leonarda da Vinčija u Karađorđevom parku, svečanost `U čast igre` u Narodnom pozorištu. Opština Bečej dodelila je nagradu `Vlada Divljan` Mladenu Matičeviću za izuzetan doprinos u savremenoj rokenrol kulturi. Konačno, s pijetetom izdvajamo divan gest mališana iz Požege, učenika osnovne škole `Petar Leković` koji su, ne prvi put, pokazali svoja velika, nesebična srca. Ovoga puta organizovali su aukciju sa koje su prihod namenili drugarima iz osnovne škole `Vuk Karadžić` u Gnjilanu, ili da budemo precizniji- obradovali ih kompletom trenerki- lepo da lepše ne može biti.

Pratićemo sve što se dešava ovog popodneva, uključivati interesantne ljude iz raznih gradova Srbije, neće izostati ni nagrade za slušaoce koje dodeljuju Opera i teatar `Madlenijanum` i muzička kuća `Jugoton`. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво