Moja knjiga

Maša Seničić, scenarista, dramaturg i pesnik, govori o tome zašto voli poeziju Vojislava Despotova. Sklonost humoru i ironiji, kao i kritički pogled na stvarnost, neke su od odlika književnosti Vojislava Despotova.

Njegovo pesničko stvaralaštvo nadovezuje se na iskustva avangardne i neoavangardne umetnosti, a u sebi sažima i osnovne kvalitete poezije američkih bitnika. Ono po čemu su pesme ovog autora danas prepoznatljive i zanimljive jeste razigranost, jezička invencija i osetljivost za brojne aspekte moderne civilizacije. Despotov je pesnik koji je uvek bio spreman da dovede u pitanje okoštale forme života, i da sa humorom progovori o svemu onome što čini čovekov svet. Pored poezije, pisao je prozu, eseje i radio-drame, prevodio sa engleskog i slovenačkog jezika.

Maša Seničić govori o tome kako je otkrila poeziju Vojislava Despotova, i šta joj pesničke knjige ovog autora znače. Pošto se i sama bavi poezijom, naša sagovornica reći će nešto i o tome koliko  je čitalački susret sa pesmama Vojislava Despotova bio podsticajan u njenom pesničkom stvaranju.  
    
 Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović
 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]