Zabavnik

Na početku emisije čitamo delove članka jednog američkog magazina iz 1958, čiji je naslov “129 načina da nađete muža”, čisto da procenimo koliko se, i da li se, svet otada promenio.

Kao prvo, pisci članka su uputili dame gde mogu da nađu potencijalnog mladoženju. Postoje razne metode u pronalaženju mesta, u zavisnosti od toga na kakvog su mladoženju ciljale. Od onih klasičnih metoda, poput šetanje psa, kao povod za razgovor u parku, do ciljanja na muškarca koji je spreman da pomogne dami u nevolji, pa shodno tome može da inscenira, recimo, kvar na automobilu. Sve do onih bizarnijih metoda koje uključuju listanje čitulja u potrazi za udovcima. I naravno, neprevaziđeno uključivanje prijatelja u potragu, poznatije kao provodadžisanje!

Knez Miloš se ženio samo jednom, kada mu je bilo 24 godine, sa osam godina mlađom Ljubicom Vukomanović i par je ostao zajedno sve do njene smrti 1843. godine. Za nešto manje od četiri decenije Ljubica i Miloš dobili su osmoro dece, četiri dečaka i četiri devojčice: Petra, Petriju, Jelisavetu, odnosno Savku, Gabrijelu, Mariju, Milana, Mihaila i Teodora. Petar je umro u ranom detinjstvu, pa je tako Petrija- prva devojčica, rođena 1808. godine, postala najstarije knjaževo dete i njegova mezimica kojoj je, iako po prirodi strog i nepopustljiv, beskrajno ugađao. Zauzvrat, ona je bila dobra i poslušna ćerka koja se uvek pokoravala očevim željama...

Veliki broj pop-rok pesama na ovim prostorima ima u svom nazivu ženska imena. Mnoge će možda iznenaditi najčešće opevano žensko ime, bar kada su u pitanju hitovi, ili numere poznatih izvođača nije ni Marija, ni Dragana ni Jelena, već Marina. Pojedine hitove sa ovim imenom  spakovali smo danas u Zabavnikovu muzičku kutijicu.

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво