Radioteka - Euripid: Medeja

Gordan Maričić napravio je novi prevod Euripidove Medeje, a zatim uradio adaptaciju za radio i tako se na izvestan način koncentrisao na samu suštinu radnje između glavnih aktera ove tragedije, Medeje, Jasona, Kreonta i Dadilje.

Surovost kojom Medeja uzvraća i sveti se za Jasonovu izdaju pre svega pogađa nju samu, ali i njega, kao roditelje dece koja su žrtvovana. Medeja shvata da se „legalno" i „mirno" uništava sve što čini okosnicu i samu srž njenog života, tako da se sama drama u radio-adaptaciji kondenzuje oko njenog otkrića da je Jasonova izdaja suštinski glavni motor i pokretač njenog hibrisa. Za nju je predviđena budućnost izbeglice iz sopstvenog života i sveta i odvojenost od dece i svega što je taj njen život činilo životom. Za stare Grke izbeglištvo je bilo gore od smrti. U ovoj tragediji izbeglištvo se posmatra i fizički, geografski - kao prinuda da se ode daleko od civilizacije, ali i metafizički - kao odvojenost od života koji Medeji jeste pripadao i koji je bio njena suština.

U drami igraju: Sena Đorović, Branka Pujić, Bojan Žirović i Vladislav Mihailović.

Rediteljka drame je Katarina Koljević, a urednica serije Melina Pota.

Lektor je Olga Babić, muzički saradnik Dragan Mitrić, a ton-majstor Zoran Uzelac.

 

Драмски програм

Autor:
Драмски програм Радио Београда

Драмски програм на РБ1 емитује репризну и премијерну продукцију у серији Драмске минијатуре суботом у 20:00, Драмски програм за децу недељом у 12:15 и у серији Радиотека недељом у 23:00. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара