Talasanje - Šetnja

Koliko ima istine u tome da smo na ovim prostorima, u vremenu pre Interneta, društvenih mreža i masovnih medija bili bolje i kvalitetnije integrisani u svet nego što smo to danas? Zašto je teško prihvatiti da oštra kritika ujedno može biti dobronamerna želja da se ukaže na probleme jednog društva i njegovih građana? Gost emisije je Nebojša Katić, ekonomista i poslovni konsultant koji živi i radi u Londonu.

Čim je počela da radi redakcija francuskog internet portala Diskloz, postala je poznata zbog otkrića da Francuska prodaje oružje Saudijskoj Arabiji, znajući pri tom da ga Rijad upotrebljava u masovnom ubijanju civila u Jemenu. Pošto su se "preko mere" mešali u svoj posao i objavili poverljiva dokumenta koja to potvrđuju, trojica novinara ovog sajta pozvani su na "informativni razgovor" u sedište Francuske obaveštajne službe. Detaljnije o ovim događajima od našeg stalnog dopisnika Nataše Jokić.

Jake kiše koje su nedavno padale, izazvale su bujične poplave u nekoliko opština u Srbiji i nanele im veliku štetu. Ljudima su uništeni domovi i usevi, ali i putevi i infrastruktura. Osim padavina, i ogromne količine otpada su dodatno pogoršale situaciju. U našoj zemlji registrovano je oko 11.500 bujičnih vodotokova, uglavnom južno od Save i Dunava. O tome šta je potrebno preduzeti kako bi se smanjila razorna moć bujica, erozija i klizišta razgovaramo sa profesorom Ratkom Ristićem, dekanom Šumarskog fakulteta.

Predstavićemo vam jedan stari zanat - ručno tkanje damasta na razbojima koji su stigli 1871. godine u Bezdan. Do danas proizvodnja nije prestajala, niti se menjala. Damast je krajem prošle godine upisan na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. U poseti tkačnici koja je istovremeno neobični muzej starog i atraktivnog zanatstva i za koju se zna širom sveta, nedavno je bila Ružica Zorkić Radičević.

Urednik i voditelj: Dijana Ivanov Kadić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво