Sportski spomenar

Gost 361 emisije je košarkaš i trener Milutin-Luta Pavlović, jedan od začetnika košarke u Kikindi. U ovom sportu je neprekidno od 1947. najpre kao igrač kikindskog 6. oktobra i Lokomotive, beogradskog Železničara, Mladosti iz Aleksinca, i niških ekipa Student i Radnički.

Bio je trener više klubova, predavač u brojnim kampovima, osnivač Više košarkaške škole i pisac čak 37 knjiga na temu košarke, po čemu je jedinstven ne samo u našim okvirima.

U emisiji će između ostalog govoriti o prvom košu i košarkaškom terenu u Kikindi. Kako je naučio da dribla po čemu je bio poznat? O noćnoj utakmici u Novom Miloševu. Zbog čega su prvu generaciju kikindskih košarkaša sugrađani nazvali "favorićani"?  O učešću na radnim akcijama? O vezi poznatog teatrologa Jovana Ćirilova i košarke. O prvom selektoru košarkaške reprezentacije Jugoslavije Bori Jovanoviću i prvim generacijama profesora Državnog institute za fiskulturu. O putovanjima u inostranstvo na kolektivni pasoš. O utakmici na gradskoj pijaci u Belgiji. O navijačkom sliganu iz 50-ih "Ua Gojko!" O pionirima košarke na našim prostorima: Aleksandru Nikoliću, Borislavu Stankoviću i Ranku Žeravici. Šta ima zajedničko sa engleskim princom Čarlsom?
    
Autor Miroslav Nešić

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 16:33) - Gemovic [neregistrovani]

Prelepa emisija

Jedno putovanje...

Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]