Novosti dana

U Kumanovu je na današnji dan pre 20 godina potpisan sporazum koji je označio kraj NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Sporazum su potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson. Dogovoren je i rok od 11 dana za operaciju povlačenja policije i vojske sa Kosova i Metohije.

Tih dana domove je napustilo i više od 100 hiljada ljudi. Desetog juna 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, usvojena je rezolucija 1244, prema kojoj je južna pokrajina i dalje sastavni deo Srbije.

Gostujući u našoj emisiji „Sedmica" , diplomata i učesnik pregovora Nebojša Vujović i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun naglasili su da je Rezolucija 1244 naša „tapija nad zemljištem", ali i da je potpisivanjem sporazuma završen rat, ali ne i agresija na našu južnu pokrajinu.

Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša o radu UNMIK-a, koji će se razmatrati na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti, obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine. U izveštaju je navedeno da tenzije između Beograda i Prištine predstavljaju prepreku nastavku dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti. Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone prepreke nastavaku dijaloga. Podsetio je da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, i da je predsednik Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko ih Priština ne ukine. U izveštaju se navodi da je u poslednjih šest meseci bilo nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama.

U poslednje dve godine, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ostvareni su značajni rezultati - rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je dodao da je svakoga dana procesuirano bar po jedno krivično delo i da će i u narednom periodu ta borba biti prioritet Ministarstva.

Za dve godine borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije procesuirano je više od 500 slučajeva krivičnih dela uzimanja i davanja mita, 56 slučajeva trgovine uticajem, 100 slučajeva krivičnih dela povezanih sa javnim nabavkama i 239 slučajeva pranja novca. U tom periodu zaplenjena su 42 stana, hotel i pet poslovnih prostora, 32 vozila i jedno plovilo i 11 kuća.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović
 
Urednik vesti: Irena Jelovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]