Nedeljom za selo

U velikim poplavama koje su zahvatile Srbiju, pored objekata, mostova i puteva, oštećeno je i oko tri hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta. Građani kojima su poplave uništile kuće mogu da računaju na pomoć države od 120 do 600 hiljada dinara, a poljoprivrednici će, osim finansijske pomoći, za sanaciju štete dobiti i repromaterijal, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Manje od mesec dana ostalo je do žetve pšenice koja se, zahvaljujući nižim temperaturama i majskim kišama, dobro oporavila. Međutim, i ratari i stručnjaci procenjuju  da prinosi neće biti kao prethodnih godina.

Zbog obilnih kiša i hladnog vremena  tokom maja rast kukuruza značajno je usporen, ali to ne znači da će biti i smanjen rod. Stručnjaci kažu da će prinosi najviše zavisiti od vremenskih prilika tokom letnjih meseci.

Rod bresaka i jabuka u smederevskom kraju za sada je dobar. Proizvođači se nadaju da će tako i ostati kako bi na taj način nadomestili štetu na trešnjama koje su ispucale od kiše.

Obilne padavine koje su trajale više od mesec dana donele su nevolje proizvođačima organskog povrća. Rast biljaka je usporen, a korovi bujaju.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]