Novosti dana

Voda iz poplavljenih područja polako se povlači, ali je na snazi i dalje vanredna odbrana od poplava svuda, osim u Vojvodini. Sava je u porastu, ali kako kažu nadležni, nema opasnosti po beogradsku obalu i Šabac. U Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Svilajncu, Lučanima, Sremskoj Mitrovici, Koceljevi, Ivanjici, Arilju, Novom Pazaru i delu Vrnjačke Banje na snazi je vanredna situacija. Evakuisano je više domaćinstava, putevi su oštećeni. Vojska Srbije spremna je da na poziv Sektora za vanredne situacije pomogne, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a. Predsednik Vučić osudio je napad na službenike Ujedinjenih nacija u nedavnoj akciji kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a .Ocenio je da to predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN-a na Kosmetu. Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Londonu da britanska premijerka Tereza Mej treba da ostane kako bi Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija postigle trgovinski sporazum. Njih dvoje se sastaju u Londonu samo nekoliko dana pre nego što će se Mejova u petak povući sa premijerskog mesta . Glavni prioritet je mogući sporazum o bilateralnoj trgovini koji bi stupio na snagu kada Velika Britanija izađe iz Evropske unije. Tereza Mej je ranije izjavila da se ekonomski odnosi mogu proširiti ,a trgovinski sporazum biti dobar za obe strane.

Muslimani slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta, i početak dana veselja. Centralana molitva Islamske zajednice u Srbiji održana je u Priboju. Rijaset Islamske zajednice Srbije, centralnu molitvu održao je u Beogradu.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи