Novosti dana

U Kraljevu, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Kniću i delu Vrnjačke Banje na snazi je vanredna situacija. Izlili su se potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je prodrla u kuće. U pojedinim opštinama evakuišu se domaćinstva. U Dragačevu je poplavljena i srednja škola, ali đaci su na vreme evakuisani. Naneta je velika šteta infrastrukturi . U prekidu je saobraćaj između Kraljeva i Raške.

U Kniću je u toku evakuacija stanovništva. Reka Gruža je odnela most. Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić kaže da je za dva sata palo preko 60 litara kiše po kvadratnom metru. Pričinjena je ogromna šteta na imovini, uginula je stoka, oštećena infrastruktura i usevi. Kritično je i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. Tokom noći jaka kiša padala je i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja.

U zvaničnoj poseti Srbiji je predsednik državne Dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin. Na početku posete, Volodin i predsednica parlamenta Majom Gojković položili su vence na Groblje oslobodiocima Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu. Volodin će se na posebnoj sednici Skupštine Srbije obratiti poslanicima i učestvovati na sednici interparlamentarne komisije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo je nekoliko novih elektronskih usluga za građane, između ostalog i nove kamere na graničnim prelazima, kojih sada ima 13.

Ta aplikacija je dostupna preko mobilnih telefona ili računara. Korisnicima će biti omogućeno da u MUP-u plaćaju administrativne takse platnim karticama, a od jula i dostava vozačkih dozvola na kućnu adresu. Ministar Nebojša Stefanović istakao je da MUP želi da građanima uštedi vreme i trud, i omogući da brže i efikasnije dobijaju potrebna dokumenta i informacije.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp stigao je u Veliku Britaniju u atmosferi koju je sam ustalasao izjavom o tome da je najbolji naslednik premijerke Tereze Mej - Boris Džonson, koju su Britanci doživeli kao mešanje u unutrašnje poslove zemlje, ali i komentarima o Bregzitu. Lider laburista Džeremi Korbin odbio je poziv da prisustvuje zvaničnom banketu sa Trampom, i ocenio da navodni pokušaj američkog predsednika da odluči ko će biti novi britanski premijer predstavlja potpuno neprihvatljivo mešanje u demokratiju Britanije. Trampa će kao i prošle godine na ulicama Londona dočekati masovni protesti.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić




Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи