Talasanje - Šetnja

Život Srba na Kosovu i Metohiji stalno nosi nove izazove, a njihov opstanak je sve teži. Uz takvu svakodnevicu neprekidno provejava i prošlost koja sliku čini još komplikovanijom. Situacija u Orahovcu je, čini se najteža. Tu preostalih tristotinak Srba žive u tri, četiri ulice. Jedini lekar kog imaju je doktorka Dostana Grković, čija je životna priča prava slika kolika je upornost potrebna za ostanak na tim prostorima. Sa dr Grković razgovarala je Aleksandra Mladenović.

Ko su najveći zagađivači u Srbiji? Koliko se otpada godišnje proizvede u našoj zemlji i gde završava? U kojoj meri kompanije krše propise navedene u dozvolama za rad i kakve su kazne predviđene za tu vrstu prekršaja? Kada će biti izgrađen Centar za tretman otpada i kakve su nam sanitarne deponije, neka su od pitanja za Filipa Abramovića, pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine.

Donald Tramp je u drugoj zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu. Biće mu priređene najviše protokolarne počasti, čak četiri, ali i masovni protesti i to ne samo u Londonu. Tramp u Britaniju stiže povodom obeležavanja Dana D. Neposredno pred dolazak, američki predsednik poslao je nekoliko političkih poruka koje su uznemirile i tamošnje zvaničnike i javnost. Detaljnije Jelena Vidić.

Beograd je nedavno ugostio nekoliko dobitnika nagrade Evropske unije za književnost čije su knjige prevedene kod nas. Pet izdavačkih kuća osmislilo je Festival dobitnika Evropske nagrade za književnost kao niz promocija osvedočeno dobrih knjiga, ali i pokušaj da se u ovim delima izdvoji ono zajedničko, bez obzira na maternji jezik autora. Predstavljamo nekoliko učesnika Festivala koji je pratila Svetlana Mladenović.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Naslovna strana: Orahovac, autor: Milos Cekic - Sopstveno delo, commons.wikimedia.org

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи