Vreme sporta i razonode

Juniorska kendo reprezentacija Srbije osvojila je  zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu u ekipnoj konkurenciji. Seniori naše zemlje takođe su postigli sjajan uspeh osvajanjem srebrnog odličja. Danas ćemo ugostiti dva `zlatna` momka, koji su u konkurenciji oko hiljadu takmičara iz 45 zemalja osvetlali obraz Srbiji i upisali se u istoriju ovoga sporta- dolaze nam Nemanja Sibinović i Miloš Borota.

Reprezentacija Srbije u kuglanju odbranila je titulu prvaka sveta. "Orlovi" su u finalu Svetskog prvenstva u češkom gradu Rokicaniju savlada reprezentaciju Nemačke sa 6-2 (3976:3887). Tako je Srbija treći put u nizu, četvrti put u proteklih pet svetskih prvenstava, postala neprikosnovena na planeti. Idealna prilika da se u ovoj emisiji saberu utisci neki od učesnika Svetskog šampionata i osvajači još jednog velikog zlata, koje dokazuje da nema sportske discipline u kojoj Srbija ne može ravnopravno da se nadmeće sa ostatkom sveta. I još jedan kuriozitet- svi članovi našeg državnog tima su iz raznih gradova Srbije, što verovatno nije slučaj ni sa jednom drugom selekcijom u svetu. U goste nam dolazi selektor šampiona Vojko Pavlović.

Ako je Inđija bila dobra članovima slavnog muzičkog sastava `Red Hot Čili Pepers`, ne vidimo zbog čega istoimeni fudbalski klub ne bi bio ponosan zbog ulaska u Super ligu Srbije. Fudbalerima Inđije, istina, ovo nije prvi ulazak u elitnu diviziju, ali ovoga puta je bilo teško, neizvesno, dramatično, pa je trijumf tim slađi. Posle baraža, ekipa koju je sa klupe predvodio Srđan Blagojević obezbedila je mesto među najboljim timovima Srbije. Nema mnogo vremena za predah, Sremci žele da se predstave u pravom svetlu u novom rangu takmičenja- danas ćemo saznati sve o aktuelnom trenutku kluba osnovanog davne 1933. godine, u goste nam dolazi predsednik FK Inđija Zdravko Mrđa.

Na Savskom jezeru održana je druga ovogodišnja regata Kupa Srbije, u kojoj su dominantni bili veslači Partizana. Za osvajanje trofeja, potreban im je maksimalni uspeh i na poslednjem okupljanju veslača, predviđenom za 21. septembar, takođe na Adi Ciganliji. `Crno-beli` veslači, ovom prilkom, pozivaju i sve mlade da dođu i pridruže se njihovom timu, da otkriju lepote i sve čari ovog atraktivnog sporta i, eventualno, jednog dana naprave lepu karijeru u njemu. Naš gost je predstavnik Partizana Dušan Bunčić, trener, svojevremeno uspešan veslač.

Na sceni Opere i Teatra `Madlenijanum` nedavno je izvedena obnovljena verzija predstave `Kazanova protiv Don Žuana`, u kojoj ulogu mlade Gizele tumači naša današnja gošća, glumica Ivona Kustudić. Čućemo njene utiske u vezi ovog komada, ali i zanimljive detalje iz karijere koju je paralelno gradila u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Budimo precizniji - diplomirala je u klasi prof. Predraga Ejdusa na Akademiji umetnosti u Beogradu,  magistrirala na dvogodišnjem programu za Glumu pred kamerama na Njujorškoj Filmskoj Akademiji. Igrala je u brojnim filmovima i serijama, usavršavala glas i scenski pokret, pred njom je i premijera novog filmskog ostvarenja , dugometražnog igranog filma `Posle zime`, reditelja Ivana Bakrača.

Subotička rok grupa `Faust` uskoro obeležava tri decenije rada pod ovim imenom na muzičkoj sceni. Premijerno ćemo čuti dve numere s njihovog novog albuma `Boje i note`, na kome su pesme snimane na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, uz gostovanje legendarnog rokera Branka Marušića Čuture u naslovnoj numeri. Sa nama će se ovog popodneva družiti članovi sastava `Faust` Tibor Cindrić i Atila Tot.

Odbojkaši Srbije neočekivano su poraženi od selekcije Japana u Novom Sadu, na početku Lige nacija, danas izabranici Nikole Grbića igraju sa Francuskom. Teniseri nastavljaju sa mečevima na Rolan Garosu - Filip Krajinović odigraće sinoć prekinut meč sa Grkom Cicipasom, Dušan Lajović igra protiv Saše Zvereva, naturalizovanog Nemca, dok se prvi reket sveta, Novak Đoković sastaje sa Italijanom Karuzom. Idemo u susret međunarodnoj biciklističkoj `Trci kroz Srbiju`, koja se vozi na potezu Novi Pazar- Beograd. Ragbisti Crvene zvezde odbranili su titulu najbolje ekipe u Kupu Srbije, posle meča odigranog u Nišu. Ženska vaterpolo selekcija Srbije zauzela je odlično drugo mesto na turniru 12 nacija, održanom u Bernu.  

Pored sporta, kako je uobičajeno, pratimo i dešavanja iz domena kulture, javnog i umetničkog života, kao i brojne manifestacije koje se dešavaju širom Srbije. U toku je šesti festival fantastične književnosti `Art Anima`. Narodna bibliteka iz Srpske Crnje organizuje 58. `Đurine dane- Liparske večeri`. `Tesla po drugi put u Beogradu`- naziv je programa koji se dešava sutra u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca. Pred nama su i `Zmajeve dečje igre` u Novom Sadu, manifestacija `Crnorečje u pesmi i igri` u Boljevcu, zatim `Sačijada` u Stražilovu, rok festival `Proleće na Vršakom jezeru`, kao i manifestacija `Srednjovekovni vikend u Lazarevom gradu`, u Kruševcu, u porti crkve Lazarica. 

Dvadeset šesta Smotra slovačkog dečjeg pozorišnog stvaralaštva dešava se od 7. do 9. juna u Staroj Pazovi. Deseti festival regionalne autorske muzike biće održan u Kulturnom centru Novog Sada. Sajam akvaristike i teraristike održava se sutra u prostorijama Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd na Dedinju. Koncertom `Put do sreće`, mališane će obradovati najnovija generacija dečjeg hora `Kolibri`, i to sledeće subote u `Kombank dvorani`. Sedma po redu predstava u produkciji Baletskog centra Ane Pflug izvedena je premijerno u ponedeljak u Pozorištu na Terazijama, i to pod nazivom `Svemirska balerina`.

Za narednu subotu, 8. jun, zakazan je Valjevski polumaraton. U izdanju `Kreativnog centra` objavljena je knjiga `Nauka- 40 naučnika i istraživača`. Biće reči i o novom romanu Branislava Jankovića `Suze Svetog Nikole`. U Kulturnom centru Zrenjanina u toku je Festival horskih svečanosti `Slobodan Bursać`. U Narodnom muzeju u Leskovcu traje izložba pod nazivom `Papir govori- novac Srbije i Jugoslavije 1887- 1996`. U Dvorskoj galeriji Beograd otvorena je izložba radova slavnog Miće Popoviča, dok Filmski centar Srbije najavljuje `Noć srpskog filma` za 5. jun, u više od trideset gradova Srbije. Kantautorski festival takmičarskog karaktere `Autorama` događa se sutra u beogradskom klubu `Bluz i pivo`.  

Mlade umetnice Milica Radović i Suzana Dželetović večeras će u Ćupriji otvoriti zajednilku izložbu, u muzeju `Horeum Margi - Ravno`, i to pod nazivom `Dve prirode`. Nutricionistkinja Milka Raičević javiće nam se sa jedne smotre koja propagira zdrav život. Osamnaesti međunarodni festival harfe u toku je u Beogradu, traje do 4. juna. U galeriji `Novembar `preksinoć je otvorena izložba Tadije Janičića `Ljubav u Davosu`. Tu je i dobrotvorna aukcija fotografija za malu Dajanu, održava se u sredu u glavnom gradu. `Kladovsko leto` obiluje brojnim dešavanjima, o kojima nam priča direktor TO Kraljevo David Đurđević. U Maloj galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena je izložba- `Muzej žene- prve školovane žene u Srbiji`. U Šabačkom pozorištu premijera, poslednja u ovoj sezoni, i to kakva, rađena po romanu Branka Golubovića, frotnmena grupe Goblini. O predstavi `Pisama iz Avganistana` govori nam reditelj Ivan Tomašević. 

Podrazumeva se da ćemo i danas čuti predlog jelovnika za nedeljni ručak, viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.Najavićemo i koncert duvačkog sastava Madam, u Narodnom muzeju Zrenjanina. Besplatne ulaznice i kompat diskove našim slušaocima ove subote dodeljuju Dom omladine Beograda i muzička prodavnica `Jugoton`, koja se nalazi u Makedonskoj 27.  

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара