Novosti dana

U većini zemalja-članica Evropske unije održavaju se izbori za Evropski parlament. Glasa se u 21 zemlji, dok je u sedam država glasanje održano u prethodna tri dana. Ko će biti novi šef Evropske komisije narednih pet godina i kako će izgledati novi saziv parlamenta biće poznato do ponoći, kada će biti objavljeni prvi preliminarni rezultati. Procenjuje se da oko 100 hiljada građana Srbije ima pravo glasa na ovim izborima, zbog dvojnog državljanstva. Očekuje se da će ih najviše biti u Beogradu i Subotici.

U Hrvatskoj prvi put na izborima za Evropski parlament učestvuje Samostalna demokratska srpska stranka. Uslov za osvajanje takozvanog „prvog srpskog mandata" je oko 60 hiljada osvojenih glasova. Kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu profesor Dejan Jović u intervjuu za Radio Beograd 1 kaže da računa na podršku Srba koji žive u Hrvatskoj, Srba koji imaju državljanstvo Hrvatske a žive u rasejanju, ali i Hrvata koji se protive jačanju desnice i antisrpske atmosfere u tamošnjem društvu.

Uoči predstavljanja izveštaja pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je da regionalna saradnja tužilaštava nije dobra kao što bi trebalo da bude. On je za RTS izjavio da se stvari poput veličanja ratnih zločinaca i poricanja zločina, ne poboljšavaju, već, naprotiv, postaju sve gore. Kada je reč o izručenju dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, Bramerc je naveo da je postojeća pravna osnova u Srbiji apsolutno dovoljna da oni budu izručeni Hagu, kako bi im bilo suđeno.

Snažan zemljotres jačine 8 stepeni po Rihteru, pogodio je Peru. Epicentar je bio oko 180 kilometara istočno od grada Mojobamba. Potres se osetio stotinama kilometara od epicentra. Srušen je veliki broj zgrada i strahuje se da će biti žrtava, ali za sada o tome nema podataka. U toku je velika spasilačka operacija u kojoj spasioci pretražuju ruševine u potrazi za nestalima.

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije, u toku je 14-ta akcija besplatnih preventivnih pregleda. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogu do 16 časova da obave oftalmološke preglede, ultrazvuk abdomena i provere hormone štitaste žlezde.

Besedom glumice Svetlane Bojković, dobitnice Sterijine nagrade za naročite zasluge, u Novom Sadu će večeras svečano biti otvoreno 64-to Sterijino pozorje. Pod sloganom "Pobuna - ženski rod" do 3. juna biće izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade i tri u međunarodnoj selekciji "Krugovi".

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво