Novosti dana

Zbog izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji, Srbija će u narednom periodu morati da donosi čvrste odluke - poručuju za RTS predstavnici Srpske liste. O tome šta bi mogli da budu konkretni potezi, govorilo se, ističu, na prvom sastanku koji su posle ubedljive pobede na lokalnim izborima imali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kakve je napore Beograd do sada uložio, građani će čuti u ponedeljak, dvadeset sedmog maja, na posebnoj sednici republičkog parlamenta posvećenoj situaciji u južnoj pokrajini. Predsednica Narodnog doma Maja Gojković za našu kuću potvrđuje da je uobičajeno vreme za raspravu udvostručeno i da će umesto pet, trajati deset sati.

Na izborima za Evropski parlament, koji će sutra biti održani u Mađarskoj, prvi put će moći da glasaju i građani Srbije, mađarske nacionalnosti. Tu mogućnost je registracijom steklo oko 70 hiljada građana Srbije koji imaju dvojno državljanstvo. Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da je važno da Mađari iz Srbije glasaju.

U naselju Srpska Varoš u Brčkom otvoren je kulturno-administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle", izgrađen povodom obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Na svečanoj akademiji dodeljen je Orden kralja Dragutina zaslužnima za izgradnju centra,a besedu je održao akademik Matija Bećković.

Skoro četiri decenije posle smrti Jospa Broza u nekim krajevima bivše SFRJ i dalje se obeležava Dan mladosti, Titov rođendan . Svakog 25.  maja, tito je od naroda dobijao simboličan poklon, Štafetu mladosti na stadionu JNA, koju su pronosili hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije. Poslednji slet na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održan je 1988. godine. 25. maj, jedan je od najposećenih u Muzeju Jugoslavije, kada kompleks obiđe u proseku oko 2.500 ljudi, uglavnom iz bivše  Jugoslavije. Naš reporter danas je obišao Kuću cveća.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво