Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i najznačajnijih institucija Srbije na Kosmetu. Sastanku u Palati Srbija prisustvovaće i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je ranije najavio da će tema sastanka biti dalji koraci, koji će biti preduzeti u dogovoru izabranih predstavnika srpskog naroda i predstavnika institucija Srbije.

Vlasti u Prištini najavljuju uvođenje takse od 100 odsto na proizvode iz Albanije, ukoliko Tirana ne ukloni prepreke za izvoz kosovskog brašna, piva i krompira, javljaju prištinski mediji. Istovremeno, Večernje novosti pišu da Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog taksa uvedenih na robu iz Srbije, već da budu primenjene kontramere, koje se trenutno pripremaju. Od arbitraže se odustalo, jer se, kako prenose izvori Novosti, UNMIK, koji je u ime Kosova potpisnik CEFTE , proglasio nenadležnim.

U trenutku napada terorista u prestonici Somalije-Mogadišu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić nalazio se u predsedničkoj palati i razgovarao sa predsednikom te zemlje Muhamedom Farmađom. Kako je Dačić izjavio za Tanjug, začula se snažna eksplozija, a u međuvremenu mu je rečeno da u napadu ima više mrtvih i ranjenih. Napad su izveli teroristi El Šababa, povezani sa Al Kaidom. Nastradalo je najmanje devet ljudi, uključujući bivšeg šefa somalske diplomatije Huseina Elabea Fahija, a ranjeno je 13-oro, mahom vojnika. Predsednik Somalije Muhamed Farmađo rekao je u razgovoru sa Ivicom Dačićem da će njegova zemlja preispitati odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U Holandiji i Velikoj Britaniji jutros su otvorena birališta za izbore za Evropski parlament. Do nedelje će oko 400 miliona građana Evropske unije iz 28 zemalja članica birati svoje predstavnike za Evropski parlament u narednih pet godina. Na izborima za Evropski parlament pravo glasa ima i nekoliko desetina hiljada građana Srbije, odnosno oni koji, pored srpskog, imaju i državljanstvo neke od zemalja Evropske unije, pre svega Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Slovačke.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво